Aquafitness is hot. En koel.

Aquafitness en aquagym zijn hot. Steeds meer zwembaden geven het en er worden zelfs internationaal symposia rond Aquafitness georganiseerd. Aquagym is gezond omdat het je lichaam niet belast en het is gezellig omdat je het met meerdere mensen kan beoefenen in openbare zwembaden. Maar met een beetje organisatie kan je ook in je eigen zwembad aquagymen of fitnessen met een select gezelschap naar jouw keuze. We spreken in dit artikel over aquafitness, aquagym, aquarobics en waterfitness, allemaal termen om min of meer hetzelfde aan te duiden.

Aquagym of fitness gebeurt doorgaans in warm water. Dat heeft een ontspannend effect op gewrichten en spieren. De druk van het water zorgt ook voor een massage-effect. Bewegen in water heeft bovendien als voordeel dat er weinig kans bestaat op overbelasting. Aquafitness is een samenvoeging van aqua en fitness. Het kan uit heel wat verschillende activiteiten bestaan: aquasteps, aquajogging, aquapower en zelfs aquazumba en aquapilates vallen allemaal onder de categorie aquafitness.

Voordelen van aquagym
Waterfitness is een sportieve activiteit die slechts tot een lage belasting leidt voor je lichaam. De kans dat je je spieren of gewrichten overbelast is dus erg klein. Het water verlaagt het ‘gewicht’ van een persoon met ongeveer 90 %. In het water zal het dus lijken alsof  je veel lichter bent. Ook voor mensen met artritis of rugproblemen kan waterfitness goed zijn. Aquarobics is bovendien een goede workout voor je hele lichaam. Je doet tegelijkertijd aan cardio- en aan krachttraining, bouwt spierkracht en uithoudingsvermogen op en werkt aan je flexibiliteit.

Fitnessen in het water
Aquafitness is een verzamelnaam voor verschillende sporten die in het water worden beoefend. Enkele voorbeelden zijn: aquajogging, aquarobics, aquagym, aquadance, aquasteps en aquaspinning. Deze verschillende soorten fitness hebben allemaal gemeenschappelijk dat de beoefenaars in een zwembad arm- en/of beenbewegingen uitvoeren op de maat van de muziek. Vaak maken ze gebruik van hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld gewichtjes. De diepte van het water kan variëren. Sommige oefeningen moet je in diep water uitvoeren, terwijl je bij andere oefeningen tot heup- of borsthoogte in het water staat. Aquafitness is meestal een groepsactiviteit. Bij watersporten heeft men de fysische eigenschappen van water als voordeel. Water biedt namelijk weerstand. Die weerstand vormt meteen een extra trainingsmiddel. Bovendien lijkt door de opwaartse druk van het water je lichaam veel lichter, zodat je de spieren en gewrichten niet extra belast. Het risico op blessures is dan ook extra laag. We geven een korte uitleg bij enkele soorten aquafitness:

Aquaspinning
Bij aquaspinning fiets je, net zoals bij spinning op het droge, op een hometrainer. Alleen staat de fiets nu onder water. Je kan plaats nemen op de fiets zodat je hoofd en schouders boven water uitsteken. Het voordeel bij het fietsen onder water is dat er meer variatie mogelijk is met verschillende bewegingsvormen.

Aquajogging
Tijdens aquajogging loop je in diep water. Een ‘wet belt‘ die je rond je middel doet, zorgt ervoor dat je blijft drijven en rechtop kan lopen.

 

Aquarobics
Aquarobics houdt in dat je tot aan je heup of borst in het water gaat staan en op de maat van de muziek bewegingen uitvoert. Hier heb je meestal verschillende oefenmaterialen voor nodig gaande van flexibeams tot gordels, halters, beenzwemmers, aqua boxing handschoenen, multipaddles enzovoort.

 

Aquasteps
Bij aquasteps wordt een step in het water geplaatst. Het water is ondiep zodat je met je schouders boven het water uitsteekt. Op de maat van de muziek ga je oefeningen uitvoeren op en rond de step.

Aquapole


Wil je het een beetje exotisch houden en toch op een gezonde manier bewegen, dan is aquapole een oplossing. Je kan aan paaldansen doen zonder extreme inspanningen te moeten leveren. Aquapole combineert acrobatiek en danspasjes rond een verticale paal in het water. In de polyvalente groepsles kunnen verstevigende oefeningen en cardiotraining, maar ook choreografieën aan bod komen.

YouTube
Als je te verlegen bent om in groep te aquapolen, aquazumba, aquapilates, aquasteppen of aquagymen, dan vind je op YouTube voldoende filmpjes die je laten zien welke oefeningen je thuis alleen of met enkele hartsvriendinnen in je zwembad kan doen. Zet een televisietoestel aan de rand van het bad en starten maar. Je hebt de tijd van je leven en je wordt er nog slanker en fitter door. Op onderstaande sites vind je een aantal fitnesstoestellen voor onder water.

 

www.nl.fitnessdigital.be

www.eyeviewsystem.nl

www.athleteshop.be