ZERO ENERGY!

Een energie-neutraal zwembad … Het is mogelijk!

Wat als we je vertellen dat je geen cent hoeft te betalen voor het verbruik van je zwembad? Klinkt je dat als muziek in de oren? Dan willen we bij ZwembadenPlus een belangrijk nieuwtje met je delen! Sinds kort bestaat er een Zero Energy Pool: een zwembad dat je volledig kan laten draaien zonder dat je energieverliezen hebt.

In het artikel ‘Verdrink niet in hoge energieprijzen’ (p. 50) hadden we er het al over: aan de torenhoge energieprijzen ontsnappen, dat doe je als consument deels met de hulp van nieuwe innovatieve producten die fabrikanten op de markt brengen. Een stelling waarmee ze het bij Leisure Pools meer dan eens zijn. Leisure Pools is een wereldspeler in de productie en distributie van vezelversterkte kunststof zwembaden. Met hun jarenlange expertise en met de hulp van enkele getalenteerde developers verwezenlijkte dit bedrijf wat tot nu toe onmogelijk werd geacht: een Zero Energy Pool! ZwembadenPlus kreeg de kans om een gesprek te voeren met Steffert Vanneste, CEO van Leisure Pools Benelux. Hij legde ons haarfijn uit hoe een Zero Energy Pool werkt en waarom dit niet alleen de zwembadwereld maar ook de manier waarop we onze woningen verwarmen, verandert.

 

INTELLIGENTE PLC-STURING

“Het is jullie vast ook al opgevallen”, begint meneer Vanneste het gesprek, “dat tegenwoordig elke zwembadpomp, elk rolluik of elke warmte-pomp een eigen app of wifi-module heeft. Het resultaat is dat je als consument het zwembad moet aansturen via vier of vijf verschillende apps die allemaal op een andere manier werken. Dat is niet gebruiksvriendelijk en niet overzichtelijk. Daarom hadden we bij Leisure Pools het idee om onze technische pallets te upgraden naar een PLCsturing. Dit wil zeggen dat de consument alle onderdelen van het zwembad via één centraal systeem kan beheren.” Tijdens het ontwikkelen van de PLCsturing merkte Leisure Pools op dat men verbinding kan maken met de digitale elektriciteitsmeter. “Een ontdekking die heel wat nieuwe mogelijkheden met zich meebracht,” vertelt meneer Vanneste daarover. “Zeker toen er uit een van onze studies bleek dat er over het algemeen niet meer dan 37% van de capaciteit van zonnepanelen wordt gebruikt, ging de bal aan het rollen.”

ZERO ENERGY NODIG!

“Het idee was relatief simpel. Wat als we het zwembad kunnen opwarmen met de overproductie van zonnepanelen?” Na vijf of zes maanden van programmeren kon Leisure Pools het eerste testzwembad opzetten. “Hieruit vergaarden we heel wat inzichten. Wist je bijvoorbeeld dat zonnepanelen vaak al voor 9 uur ’s morgens in overproductie gaan? Toch laat men de zwembadfilter meestal pas draaien tussen 9u00 en 17u00 om energie te sparen, ook al is dat niet opportuun.” “Bij een Zero Energy Pool mag de PLCsturing de vooringestelde voorkeuren van het zwembad overrulen wanneer de zonnepanelen in overproductie gaan. Dat is zeer interessant voor de eindconsument want op dat moment ben je aan het verbruiken zonder dat je energieverliezen hebt.” De PLC-sturing is volledig klaar voor de markt. Sinds januari heeft Leisure Pools het systeem al bij verschillende klanten geïnstalleerd. “Anderhalve week geleden zijn we nog bij een klant opgestart. In het begin was de temperatuur van het zwemwater 10,5°C. Vandaag heeft het zwembad al een temperatuur van 24°C. En we hopen dat we over een week of twee de comforttemperatuur van 28 à 29°C bereiken. Bovendien moet je met dit systeem niet inboetten op het comfort van je woning. De PLCsturing is zodanig uitgebalanceerd dat de toestellen in de woning of wagens die opladen, voorrang krijgen op het verwarmen van het zwembad.”

 

LANG ZWEMSEIZOEN MOGELIJK

“Als je het zwembad volledig op de Zero Energy-modus laat draaien, ben je afhankelijk van de zon en dat heeft invloed op de lengte van je zwemseizoen. Voor de mensen die per se van maart tot september willen zwemmen hebben we de PLC-sturing daarom ook van een ecomodus voorzien. Hiermee kan je het water tot 23 à 24°C verwarmen via het net, en dan verder verwarmen tot een comforttemperatuur van 28 à 29°C met de overproductie van de zonnepanelen.” In de technische ruimte vertaalt dit systeem zich naar een soort van industriële kast met een touchpad. “Alle hoogtechnologische sturingen die in de kast zitten, kan je met één knop bedienen. Je zet het systeem simpelweg op Zero Energy- of ecomodus. Dit kan je vanop afstand overigens ook met je smartphone of tablet doen. We hebben de bediening opzettelijk zeer simpel en visueel gemaakt. Onderaan het scherm kan je zien op welke frequentie de warmtepomp werkt. En je krijgt ook een overzicht op hoeveel procent van de overproductie er in de warmtepomp wordt gestopt.”

"HET IDEE WAS RELATIEF SIMPEL. WAT ALS WE HET ZWEMBAD KUNNEN OPWARMEN MET DE OVERPRODUCTIE VAN ZONNEPANELEN?"

 

MOGELIJKHEDEN IN DE TOEKOMST

“Inmiddels zijn we bij Leisure Pool ook koortsachtig aan het werken aan een plug-and-playmodule voor bestaande zwembaden. Hiermee verwachten we midden mei op de markt te komen. Het enige wat er nodig is om de PLC-sturing te installeren, zijn een digitale meter en zonnepanelen. Al het zwembadtoebehoren nemen wij voor onze rekening. Heb je nog geen digitale meter? Ook dan kunnen we de installatie van je zwembad helemaal op onze PLC-sturing afstemmen zodat je over twee à drie jaar niet meer moet herinvesteren of je bestaande installatie moet demonteren.” “Dit systeem legt je ook geen beperkingen op op vlak van zwembaddesign”, voegt meneer Vanneste er nog aan toe. “Het gaat hier puur om een ingreep in de technische installatie.” De Zero Energy Pool is een van de grootste doorbraken in onze sector in de afgelopen 20 jaar. Leisure Pools denkt ondertussen ook al aan een 2.0 versie die van toepassing zou zijn op het hele huis. Zo kan je de overproductie van je zonnepanelen ook voor het sanitair of de vloerverwarming van de woning inzetten.