Zalig terras met zicht op het water

Aangelegd volgens de regels van de kunst

Na het zwemmen is het tijd om even uit te puffen en je te laten verwennen door de zon. Is het weer iets minder warm, dan nog is het zalig genieten van de open lucht. Je raadt het al: een comfortabel terras bij het zwembad is een absolute must.

Tegels zijn al lang niet meer de enige materialen om je terras rond het zwembad aan te leggen. Werken met hardhout is ook trendy en gerecupereerde bouwmaterialen en kasseien steken ook terug de kop op. Klinkers worden eerder verwerkt als bijkomend accent en dat past dan weer in de tendens om te komen tot een spielerei van diverse texturen. Het meest hot dezer dagen is beslist het gebruik van beton of werken met tegels die aansluiten bij die coole sfeer. Voor wat je best kiest? Hoe je te werk moet gaan? Laten we de voordelen afwegen en de te volgen werkwijze bij de aanleg aan een praktische doorlichting onderwerpen.

Minimalistisch met beton

Hier gebeurt de afwatering van het terras via een verzonken goot, lees: eigenlijk een uitgespaarde voeg.Tuinarchitect Kristof Joos toont ons een schitterend project in Keerbergen. Voor het terras bij de zwemvijver is er gewerkt met gegoten polybeton dat vervolgens in grootformaattegels is geslepen. “We hebben zo gewerkt omdat je dan een sereen vlak krijgt dat lijkt te zweven en perfect past bij de sobere stijl van de waterpartij met smalle grasranden. Het aantal elementen is voor de soberheid ook bewust beperkt gehouden: beton, water en gazon...” Aldus oogt het resultaat, zoals beoogd, strak en minimalistisch. Maar hoe zorg je dat zo’n terras zo stabiel en robuust is als nodig? “Je hebt uiteraard een degelijke fundering nodig en het polybeton is dan nog eens goed gewapend met betonnetten. Het terras heeft een lichte hellingsgraad zodat de afwatering vlot kan verlopen naar de zwemvijver toe.”Een gouden tip om ervoor te zorgen dat tuinwerkzaamheden, en dus ook de aanleg van verhardingen in het algemeen, naar wens verlopen: “Wij starten steeds met een totaalontwerp en leggen daarbij niet enkel de focus op het esthetisch aspect maar hebben ook alle aandacht voor het technisch uittekenen van al de details. Je maakt met andere woorden een realistische inschatting van de opdracht. Je voorziet op voorhand de nodige oplossingen voor problemen die zich hoe dan ook zullen stellen. En daardoor kan de uitvoering vlekkeloos verlopen.”

Aloude steen, unieke charme

De aloude kasseien zijn helemaal terug van weggeweest en worden soms ook benut rond een zwembad.Thuis bij Frederic Cannaerts is er achteraan een talud met een afzink waar dan het zwembad werd ingeplant. Zodoende wordt het bad aan het oog onttrokken en blijft zowel vanuit de woning als de achtertuin het uitzicht op het achterliggende landschap gevrijwaard. Doorleefd heeft meer charme, vindt de tuindesigner uit Itegem, en dus is de omzoming van het zwembad resoluut gebeurd met gerecupereerde arduin en dito kasseien. “Door te werken met gerecupereerde bouwmaterialen geef je een tuin een extra nuance die nauw aansluit bij de natuur.” Dikwijls zie je een speelse combinatie van kasseien en oude arduin. Dat alles rust in een bedding van lichtjes vochtige zandcement, beter gekend als stabilisé. Net zoals bij een klinkerterras. “Je kunt de voegen bij kasseien met zand vullen of met mortel afwerken. Het effect is anders uiteraard.”

Tip:
Volg met de mortelvoeg de stijl van de steen. “Verweerde steen vraagt om grof gevoegd te worden en een modern terras werken we af met een gladgestreken strakke voeg.”

Zo tegel, zo zwembadrand

Werken met een mix van materialen is trendy. In dit geval sluiten klinkers aan bij de zwembad omranding in natuursteen.Op klassieke wijze betegelde terrassen zijn echter ook nog altijd in zwang. Een degelijke ondergrond voorzien is van fundamenteel belang. Je dient een betonplaat te gieten van 20 à 30 cm. Gebruik best droge beton en geen natte. Droog betekent iets korreliger. Die kun je makkelijk met een schop omzetten en heeft als enorm voordeel dat het resultaat rijk is aan poriën en bijgevolg waterdoorlatend is. Ideaal tegen kapotvriezen dus. Voor de draagkracht worden best stalen netten verwerkt in zo’n fundering. De tegels komen uiteindelijk in een 10 cm dikke bedding van stabilisé te liggen. Nieuw bij Marlux: afgeronde zwembadranden kera linea cream 60/60 in slijtvast gestraald beton. Je kunt dergelijke boorden ook gebruiken om een bank of een trap te creëren bij een bad. Perfect combineerbaar met identieke tegels uit het assortiment. Door de lijn door te trekken, opteer je eens niet voor contrast maar ga je voor sober en rustgevend. Beschermd met een M-coating die garant staat voor kleurbehoud en kalkafstoting. Zeer onderhoudsvriendelijk. Enkel het terras schrobben met zuiver water of, indien hardnekkig vuil zich heeft vastgezet, met een sopje van natuurlijke zeep of lijnzaadolie. Goed naspoelen en klaar!

Hout om te koesteren

Dit terras in ipé-hout is een vakkundig uitgewerkte puzzel die het zwembad doet ‘overvloeien’ in de tuin.Niet meer weg te denken in zowel eigentijdse als meer landelijke tuinen is de houten beplanking. En ook voor de afwerking rond zwembaden en -vijvers is hout populair. Een bij tuinaannemers zeer geliefde tropische hardhoutsoort om terrassen te creëren is padoek. Het is uitmuntend van kwaliteit en vergrijst beeldig zodat het resultaat tijdloos is van cachet. “Om mos en groene aanslag te verwijderen: simpelweg opschuren met zout water”, vervolgt Frederic Cannaerts. Een terras komt strakker over als je werkt met vlakke in plaats van gegroefde beplanking. Het is een optie om gegroefde beplanking met het nagelpistool te bevestigen, van de nagels zal je dan niet veel merken. “Hier hebben we gewerkt met ipé hardhout. Het zijn vlakke planken geworden, want in groeven blijft sneller water staan en dan krijg je mosvorming en gladheid”, aldus nog Kristof Joos. Er is gekozen voor een blinde bevestiging door middel van het zogenaamde B-Fix systeem waarmee je echt tijd wint. Met vijzen te bevestigen plaatjes zorgen voor een onzichtbare fixatie van de planken. Heel esthetisch en onwrikbaar. Bijkomend voordeel: de noodzakelijke uitzettingsvoegen worden automatisch voorzien. Werken met verzonken vijzen is ook wel okay. Dan worden de gaten eerst voorgeboord en uitgefreesd. “Wat onder de beplanking zit, is dan ook steeds goed bereikbaar voor mogelijke herstellingen die zich opdringen. Je kunt dan de vijzen indien je dit wenst, maskeren. Maar door heel kleine schroeven te gebruiken, vallen die na enkele maanden al niet meer op.”