Vaste en mobiele buitendouches

Een buitendouche zorgt op zomerse dagen voor de nodige verfrissing, maar vormt ook de perfecte aanvulling op het zwembad. Net als in de openbare zwemkom kun je voor het zwemmen best douchen om zo komaf te maken met potentiële watervervuilers. Denk daarbij, naast het evidente, ook aan haargel, crèmes en cosmetica. En na het zwemmen ook nog snel even onder de douche om het chloorwater weg te spoelen. De buitendouche: een kwestie van evidente hygiëne, maar ook van esthetiek. Getuige daarvan deze bijzondere doucheontwerpen die beslist een meerwaarde betekenen voor je buitenkamer. 

Wat de buitendouches betreft, kunnen we twee grote categorieën onderscheiden. Vooreerst zijn er de douches met een vaste warmwateraansluiting en thermostatische mengkraan of soms ook nog twee aparte kranen: één voor warm en één voor koud water. Ideaal voor comfortzoekers die ook buiten de temperatuur van het douchewater graag willen regelen, net als in de badkamer. Daarnaast is er een ruim aanbod aan mobiele ‘plug & spray’ koude douches met een standaardaansluiting waar je eenvoudigweg de tuinslang op vastklikt. Doorgaans worden deze aangesloten op een buitenkraantje. Maar desgewenst kun je de doucheslang aan een mengkraan aansluiten waardoor je ook kunt genieten van warm water, al valt de temperatuur dan uiteraard niet te regelen aan de douche zelf. Onder deze ‘plug & spray’-categorie vallen tot slot ook nog de douches die een beroep doen op zonne-energie om, als het weer tenminste mee wil, het water op temperatuur te krijgen. 


Myyour Dyno

Van Marcke Kos Zucchetti buitendouche

Jardinico

VASTE KOUD- EN WARMWATERAANSLUITING

Regen- én voetendouche
Van het Italiaanse Kos is deze vrijstaande douchekolom, geschikt voor een vaste wateraansluiting en eventueel aan te vullen met een optionele vlonder in Canadese rode ceder. Onder de brede douchekop kan je zalig genieten van deze regendouche met een diameter van 30 cm. De gewenste temperatuur instellen doe je met de joystickmengkraan. Een aangenaam extraatje aan deze buitendouche is de aparte doucheslang, handig om bijvoorbeeld je benen ‘Kneipp-gewijs’ onder handen te nemen na een saunabeurt. In optie verkrijgbaar: doucheplank en nylon hoes ter bescherming van de douchekolom. Design: Ludovica + Roberto Palomba. Richtprijs bij Van Marcke: vanaf € 3.873 voor douche met binnenwerk, excl. plaatsing. (foto Kos/Van Marcke)

Duurzaam in kunststof
Nog een blikvanger uit Italië is deze Dyno van Myyour, gespecialiseerd in het maken van meubilair en objecten in rotatiegegoten Poleasy. Dit is een speciaal ontwikkeld soort polyethyleen, wereldwijd gepatenteerd, dat komaf maakt met het probleem van de microporositeit en dus ook met mogelijk het op termijn ontstaan van barstjes en verkleuring door vuil. Poleasy belooft uitmuntende prestaties, zowel in termen van duurzaamheid, onderhoud als de kleurvastheid. De douche is verkrijgbaar in negen kleuren, eventueel gecombineerd met een witte vlonder voor de voeten. Naar wens verkrijgbaar met mengkraan of met een drukknop met timer, wat vooral interessant is voor gebruik in publieke zwembaden. Design: Moredesign. Richtprijs: 
€ 1.961,00. (foto Myyour)

Robuust in roestvrij staal
Het Nederlandse LB Solutions is gespecialiseerd in luxueuze regendouches met warm en koud water en krachtige straal, om net als binnen in alle comfort te douchen. Het zijn stuk voor stuk robuuste en solide ontwerpen, strak van lijn, gemaakt van roestvrij staal en modulair opgebouwd, geheel op maat en volgens de wens van de klant. De douches zijn uitgerust met een vorstbeveiliging en kunnen het hele jaar door gebruikt worden. Richtprijs: vanaf € 975,00 voor buitendouche Nimbus. (foto LB Solutions)


Falper Longue Shower


LB Solutions

Van Marcke Kos Zucchetti buitendouche

Longue Shower
Een product buiten categorie is deze Longue Shower, een originele samentrekking van een ‘chaise longue’ en een ‘shower’. Het handelt bij deze nieuwigheid van het Italiaanse Falper niet zozeer om de douche-installatie op zich, maar wel om het bijhorende driedelige en modulaire meubel dat een nieuwe dimensie toevoegt aan het douchen in open lucht. Relax liggend, hangend of zittend genieten van het vallende water... moet kunnen! Zowel rugleuning als voetensteun zijn gemaakt van het massief oppervlaktemateriaal Cristalplant met een aangename touch & feel. Het centrale middenstuk verbindt beide elementen en kan ook los gebruikt worden, als poef of bijzettafeltje. Design: About_Blank Studio. Richtprijs en beschikbaarheid: nog niet bekend bij publicatie. (foto Falper)

PLUG & SPRAY

Waterval
Van het Belgische Jardinico is deze mobiele douche met een brede mond waaruit het water als een heuse waterval naar beneden stort. Watervaldouches zijn niet alleen een wellnesstrend in de badkamer maar nu dus ook naast het zwembad. Dit sober ontworpen exemplaar van Jardinico is gemaakt uit hoogwaardige teak en kan het hele jaar buiten blijven staan. Richtprijs: € 1.249,00. (foto Jardinico)

‘Easy’ in gebruik
Het Nederlandse Jee-O is een referentie als het op buitendouches aankomt. Naast het gamma aan vaste douches, tevens verkrijgbaar met 365 all-weather optie die de Jee-O buitendouches vorstbestendig maakt, omvat het gamma nu ook een mobiele douche. Zoals de naam al zegt, is de Jee-O izi go ‘easy’ in gebruik dankzij de aansluiting voor de tuinslang. De douche, een strak ontwerp van Lammert Moerman, is gemaakt van roestvrij staal en voorzien van een witte poedercoating. De antracietkleurige vlonder, gemaakt van composiet, maakt het plaatje compleet. Richtprijs: € 961,95. (foto Jee-O)


Jee-O izi go

Arkema

Fermob douche

Kleurrijke toets
Het Franse Fermob ken je misschien wel al van z’n kleurrijke meubelen, vaak in oerdegelijk en lichtgewicht aluminium, die het terras en de tuin een flinke dosis pit geven. Al even vrolijk is de Pasaia douche, verkrijgbaar in de Fermob kleuren Aubergine, Metaalgrijs, Muscade (nootmuskaat) en Verveine (limoengroen). De douche zelf is uitgevoerd in gelakt aluminium. Vlonder in pvc planken met houtlook. Richtprijs: € 852,00. (foto Fermob) 

Op zonne-energie
Uit Italië komen de buitendouches van Arkema die stuk voor stuk een beroep doen op de hitte van de zon om het water op te warmen. De technologie werd in 1988 door Giancarlo Rusconi ontwikkeld en is sindsdien alleen maar verfijnd en helemaal op punt gesteld. Zo is er deze Spring douche met gebogen design, gemaakt uit aluminium en voorzien van een reservoir met een inhoud van 30 liter water dat kan worden opgewarmd door zonne-energie. Verkrijgbaar in diverse kleuren. Richtprijs: vanaf € 605,00 tot € 726,00, afhankelijk van uitvoering en eventuele accessoires. (foto Arkema)

Strak design uit Zweden
Nieuw uit Zweden is dit strakke ontwerp van Röshults dat verrast door vorm en functie. Het vierkante en hoekige profiel, gemaakt van antracietkleurig gelakt en behandeld staal, doet meteen ook dienst als douchekop. De perforaties in het bovenste deel zorgen voor een aangenaam regeneffect. Voor de vlonder gebruikt men essenhout dat mooi harmonieert met het donkere staal. Ook deze douche is voorzien van een standaard aansluiting. Tevens verkrijgbaar: bijhorende handdoekenrekken in verschillende afmetingen, vrijstaand of voor muurmontage. Design: Broberg & Ridderstråle. Richtprijs douche: € 1.814,00. (foto Röshults)


Röshult Dusch

Falper esterno Compo

Metalco Home khepri

Met cabine
De zoektocht naar niet alledaagse ‘plug & spray’ douches brengt ons ook bij het Metalco Home. Dit Italiaanse label heeft twee opmerkelijke modellen in het gamma, waaronder deze Khepri cabinedouche. De constructie zorgt niet alleen voor privacy maar beschermt ook enigszins tegen de wind. En hij ziet er ook gewoon erg leuk uit. Wat de materialen betreft, combineert deze Khepri een structuur in roestvrij staal met een zeil naar keuze en een vlonder in tropisch hardhout. Design: Staubach & Kuckertz. Richtprijs: € 2.783,00. (foto Metalco Home)

Camouflage
Is het een plantenbak... of is het een douche? Dit model van Falper weet beide functies fraai te verenigen. In combinatie met een klimplant naar keuze gaat deze ‘gecamoufleerde’ buitendouche perfect op in zijn natuurlijke omgeving. Gemaakt van gegalvaniseerd en gelakt staal en vlonder in teakhout. Design: Giovanna Talocci. Richtprijs: € 4.719,00. (foto Falper) 

Nota: alle prijzen zijn inclusief 21 % btw.

Info:
Arkema: www.arkemadesign.com
Falper: www.falper.it
Fermob: www.fermob.com
Jardinico: www.jardinico.be
Jee-O: www.jee-o.com
Kos via Van Marcke: www.vanmarcke.comwww.zucchettikos.it
LB Solutions: www.lbsolutions.nl
Metalco Home: www.metalcohome.it
Myyour: www.myyour.eu
Röshults: www.roshults.se