Trends in outdoorcooking

Niets leuker dan gezellig buiten kokkerellen. Misschien ga je voor een klassieke barbecue, al kan het tegenwoordig ook anders. De grote buitenkeuken even buiten beschouwing gelaten, onderscheiden we nog een aantal outdoor cookingtrends die zich duidelijk manifesteren: van het mannelijke bakken boven open vuur met een tripod over showcooking op een grillring, teppanyaki of plancha tot het grotere werk in de keramische kamado.

Trend 1: funcooking met stalen grillring

Het idee is al even simpel als ingenieus. Door een vuurschaal van een brede platte ring of rand in staal te voorzien, wordt het vurige sfeerobject plots ook een handig baktoestel waarrond het gezelschap zich verzamelt. Net als in een Japans restaurant kan de chef van dienst het beste van zijn kunnen geven en er een heus ‘showcookevent’ van maken. Of ieder bakt gewoon zelf zijn favoriete ingrediënten op de ring terwijl ze genieten van de gezelligheid van het vuur. De bakring, die men voor het bakken best even kan oliën, leent zich niet alleen voor allerlei vlees, vis en groenten maar bijvoorbeeld ook voor een spiegeleitje of een pannenkoek. Naar de buitenrand toe zal de temperatuur lager zijn dan in het midden. Net als op een professionele bakplaat geniet jedus van verschillende temperatuurzones. Na het bakken is alles in een wip weer schoon. Gewoon de etensresten met een spatel in het vuur schuiven en, nadat alles is afgekoeld, even schoon maken met een doek.

Functioneel vuursculptuur

Deze OFYR, ontworpen én geproduceerd in Nederland, vormt de belichaming van deze nieuwe manier van outdoor koken en grillen en zet maximaal in op professionele kwaliteit en duurzaamheid. De kegelvormige vuurschaal staat op een sokkel of een kader voor houtopslag, beide uitgevoerd in perfect weerbestendig cortenstaal dat er na verloop van tijd alleen maar mooier op wordt of in een zwarte Classic Black uitvoering. Hierdoor krijgt OFYR niet alleen de allures van een fraaie sculptuur maar komt het vuurobject bovendien op een ergonomische werkhoogte te staan. Het geheel wordt vervolledigd met een wel 12 mm dikke en ringvormige bakplaat die door het houtvuur wordt opgewarmd tot wel 300°C in het midden en 200° aan de buitenrand. Doordat de bakplaat lichtjes naar binnen afhelt, ko- men olie en etensresten vanzelf in het vuur terecht in plaats van op het terras. Verkrijgbaar in twee formaten: ø 85 en ø 100 cm, h: 1 m. Richtprijs: vanaf € 1.795 (ø 85 cm) en € 1.895 (ø 100 cm).

Verstelbare Grill-Ring

Ook The Grill-Ring van @YourServices weet op een slimme manier stook- en kookplezier te verenigen. In dit geval gaat het om een ringvormige grillplaat, gemaakt van gehard staal met een dikte van 8 mm, die zich laat verstellen en bijgevolg geschikt is voor vuurschalen van verschillende afmetingen. The Grill-Ring Large is bedoeld voor vuurschalen van 86 tot 95 cm terwijl The Grill-Ring Small dan weer perfect past in vuurschalen van 75 tot 85 cm. De ring is als het ware zwevend gemonteerd in de schaal waardoor de luchttoevoer langs de randen gegarandeerd blijft en overtollig vet direct in de schaal loopt. Richtprijzen: vanaf € 249 voor The Grillring Small en vanaf € 98 voor gietijzeren vuurschaal (80 cm).

Trend 2: kampvuurgevoel met een tripod

We worden al genoeg overspoeld met hightech snufjes. Net daarom willen velen in hun vrije tijd even ‘back to basic’ en gaan ze in de tuin aan de slag met een open houtvuur en een tripod barbecue met slingergrill. Het authentieke grillen dat het oergevoel aanwakkert of juist voor dat genoeglijke kampvuur gevoel zorgt. Vuurtje stoken kan gewoon op de grond – hou het wel veilig! – of in een vuurschaal waarin je hout of de houtskool toch enigszins onder controle kunt houden. Door het grillrooster lichtjes te laten slingeren krijg je een mooie en gelijkmatige garing. De tripod laat zich doorgaans combineren met allerlei accessoires waardoor je niet alleen kunt grillen maar bijvoorbeeld ook wokken of zelfs een heus stoofpotje bereiden. Man temt vuur... en serveert lekkers ‘en plein nature’.

Met katrol

Met Junko lanceert Barbecook een starterspakket voor wie grensverleggend, avontuurlijk en stoer wil grillen. De kit bevat een driepoot, een vuurschaal en een rooster. Junko zorgt voor een instant stamgevoel. Allen samen rond de Barbecook, waarbij het stamhoofd aan de katrol mag draaien - waarmee het rooster naar boven komt - om zijn hongerige onderdanen van het voedsel te voorzien. In optie verkrijgbaar: een barbecuepan, een wok en sudderpotten van gietijzer om nog meer uit je tripod te halen. Richtprijs: € 259 voor driepoot met rooster en vuurschaal, katrol en kettingen.

Mobiele keuken

De driepoot van Bone-Fire is zo ontworpen dat je hem gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Niet alleen de driepoot zelf, ook diverse accessoires laten zich handig opbergen in handige draagtassen. Van accessoires gesproken: naast het obligate grillrooster noteren we onder meer ook nog stoofpotten in verschillende formaten, geëmailleerde vuurschalen en bakpannen, een koffiepot en zelfs een langsteel pannenkoekenpan met een optioneel deksel waardoor je er ook popcorn mee kan poffen. Fun gegarandeerd! Richtprijs: vanaf € 124,95 voor basisset met driepoot (140 cm) met kettingen en rooster (60 cm).

Trend 3: japanse teppanyaki en baskische plancha

De wereldkeuken verovert onze tuin. Getuige daarvan de mobiele teppanyaki- en plancha-units die de traditionele barbecue vervangen en waarmee je net zo goed vlees als een delicaat stuk vis, langoustines of zelfs mosselen kunt bereiden. De teppanyaki vindt zijn oorsprong in de Japanse keuken terwijl de plancha komt overgewaaid uit het Spaanse Baskenland. In beide gevallen wordt er rechtstreeks gebakken op vlakke bakplaten, in staal of geëmailleerd gietijzer, met daaronder krachtige gasbranders of elektrische weerstanden. Dankzij de hoge temperaturen worden de ingrediënten met een weinig of zelfs geen olie snel dichtgeschroeid. Zo behouden ze al hun smaak, sappen, textuur en voedingsstoffen. De regelbare temperatuur maakt dat je ook langzamer kunt garen en door bijvoorbeeld gebruik te maken van een stolp – waarmee je onder meer groentjes of vis kunt stomen – breiden de mogelijkheden alleen maar uit. Extra voordeel: na het bakken laat de vlakke plaat zich een stuk gemakkelijker schoonmaken - doe dit als de plancha nog warm is - dan een barbecuerooster.

Krachtpatser voor 10

Forge Adour heeft plancha’s op gas én elektriciteit, met modellen voor binnen maar vooral toch voor buiten waar de krachtige gasplancha’s het beste van zichzelf kunnen geven. Zo is er onder meer de plancha Prestige 600, uitgerust met twee branders met daarboven een geëmailleerde gietijzeren plaat van 6 mm dik. Hiermee kun je moeiteloos voor 8 tot 10 personen koken. Alle Forge Adour plancha’s zijn uitgerust met krachtige branders die de plaat snel tot een temperatuur van wel 300 à 330°C kunnen verhitten. Het chassis, volledig in roestvrij staal 316, tekent voor een unieke designlook en een robuuste degelijkheid. Richtprijs: vanaf € 629 voor plancha 60 cm met twee branders (6,6 kW). Ook verkrijgbaar in 45,75 en 90 cm.

Hoge rendementsbranders

Het Franse Eno introduceert met Riviera een volledig nieuwe lijn van kwalitatieve plancha’s die werden uitgerust met hoge rendementsbranders en een roestvrijstalen chassis met dubbele wand, voor een nog betere bescherming van de vlam en het maximaal behoud van de warmte. Voordeel: een besparing tot wel 20% op het gasverbruik ten opzichte van de vorige reeks, zonder aan vermogen in te leveren. Integendeel, ook deze branders slagen er in de plaat in geëmailleerd gietijzer snel op te warmen tot 360°C. Richtprijs: € 599 voor plancha 60 cm met twee branders (4,8 kW). Ook verkrijgbaar in 45 en 75 cm.

Trend 4: kamado keramishe barbecue

We noemen het hier een barbecue maar een kamado, gebaseerd op de duizenden jaren oude Aziatisch kleioven, is veel meer dan dat. Je kunt er niet alleen op grillen maar ook ‘slow & low’ garen, roken, stoven, pizza’s en zelfs brood bakken. Dit alles is te danken aan de keramische kuip en dito deksel, een dikke behuizing die de warmte en het vocht binnen houdt, zuinig omspringt met houtskool en voor overheerlijke en vooral zeer veelzijdige gerechten zorgt. De temperatuur laat zich voor een houtskoolbarbecue verrassend goed controleren waardoor je er net zo goed op heel hoge als lage temperaturen voedsel mee kan bereiden. Een zeer compleet kooktoestel voor buiten waarmee je gastronomisch kunt uitpakken. Koken in een kamado is op zich geen nieuwe trend, maar wel één die zich onverminderd doorzet. Zo blijkt ook uit het gestaag groeiende aanbod. Let wel: de ene Kamado is de andere niet. Onder meer de densiteit van de keramiek is bepalend voor de betrouwbaarheid en duurzaamheid van het toestel. Ook hier geldt: wie investeert in kwaliteit, geniet het langst.

Grootse kleine

Big Green Egg is en blijft een referentie en een klinkende naam in dit segment. De moderne technieken en materialen, zoals door NASA ontwikkeld keramiek, maken van Green Egg een zeer duurzaam, weerbestendig en warmte-isolerend kooktoestel. Ondertussen bestaat hij al in zeven verschillende formaten – van Mini tot XXLarge – waarvan deze MiniMax één van de jongste telgen is. MiniMax is met een hoogte van een halve meter slechts 7 cm hoger dan de Mini-uitvoering maar heeft wel een aanzienlijk groter volume en grillrooster van 33 cm. Een kleintje – geschikt als tafelmodel of voor op camping – dat best groots uit de hoek komt. Een model dat zowel door de consument maar ook in professionele keukens voor kleine à la carte gerechten ten zeerste geapprecieerd wordt. Richtprijs: € 908 voor Big Green Egg MiniMax. (grillrooster Ø 33 cm, gewicht 35 kg)

Stevige buggy

Voor de Monolith kamado met stevige stalen buggy vormt zelfs het meest hobbelige terrein niet langer een obstakel. Het optionele zijtafeltje, handig neerklapbaar, is een aanrader wanneer je altijd werkruimte te kort komt. De Monolith kamado zelf is verkrijgbaar in drie formaten - Classic, Junior en Le Chef - en uitgevoerd in extreem hittebestendige keramiek. Bijzonder is het ‘Wood Chip Feed System’ waardoor je rookhout kunt toevoegen zonder het deksel te openen. Richtprijs: € 1.550 voor Monolith Classic mét buggy. (grillrooster Ø 46 cm, gewicht 85 kg).