Teak is back

Ondanks het ruime aanbod aan materialen is en blijft teak een vaste waarde voor meubelen op het terras. Meer nog, na een terugval zien we dat dit duurzame hout met warme en natuurlijke uitstraling aan een heuse comeback begonnen is. Teak is back... terug van eigenlijk nooit helemaal weggeweest. Enkele nieuwigheden en weetjes in de kijker.

1. Scandinavische knipoog
Dat teakhouten meubelen bijzonder elegant uit de hoek kunnen komen, bewijst ook de nieuwe Diuna meubelreeks van Oasiq. Voor het design, een heus sculptuur met Scandinavische knipoog, doet men een beroep op uitmuntend vakmanschap. Diuna combineert heldere lijnen met organische rondingen die de korrel en natuurlijke structuur van het hout extra in het licht zetten. De uitgekiende constructie, best slank en sierlijk, maakt dat de meubels uitzonderlijk licht zijn voor hun soort. De stoelen zijn 
bovendien stapelbaar, wat nog maar eens aantoont dat niet alleen esthetiek maar ook praktische aspecten het uiteindelijke gamma bepaald hebben. De reeks omhelst stoelen met en zonder armleuningen, een lage loungechair en een zonnebed. Combineerbaar met 100 % weatherproof kussens. (foto Oasiq)


2. Summum van gastvrijheid
Voor wie deze zomer kleine maar ook grote tuinfeesten plant, is er deze Brick tuintafel van Roda. Eenvoudig verlengbaar en dus voorzien voor elk gezelschap. Wat deze tafel onderscheidt, is niet enkel het formaat maar ook de ritmische manier waarop het hoogwaardige teakhout verwerkt is in het tafelblad. De royale tafel, ultiem symbool van gastvrijheid, combineert een stabiele en stevige constructie met een eigentijds en verfijnd design. Verkrijgbaar in twee formaten: 300 cm en verlengbaar tot 420 cm / 170 cm en verlengbaar tot 240 cm. De bijhorende Orson stoel, ook helemaal in teak uitgevoerd, maakt het af. Design: Gordon Guillaumier. (foto Roda)


3. Minimalistisch met een plus
Zelfs het Nederlandse FueraDentro, bekend om zijn minimalistische en strakke ontwerpen, maakt meer en meer gebruik van teak. Zo is de ondertussen bekende Cima Lounge, ontworpen door Hendrik Steenbakkers en initieel uitgevoerd met stalen frame, nu eveneens verkrijgbaar met een houten kader. Aan het ontwerp werd verder niet veel gewijzigd: de schijnbaar zwevende zittingen, de luchtige uitstraling en de bijpassende kussens in stof of kunstleder. De verschillende meubels uit de Cima Lounge collectie kunnen modulair worden gecombineerd tot een persoonlijke configuratie. Opteer je voor hout in plaats van roestvrij staal, dan kies je sowieso voor een meer natuurlijke en warme uitstraling. Met de optionele losse kussens wordt het bovendien allemaal nog wat knusser. De loungeset is pas helemaal af met de bijhorende salontafels, ook verkrijgbaar in teak. Daarbij heb je de keuze uit een teakhouten tafelblad met roestvrijstalen of gepoedercoat frame of een glazen blad gecombineerd met een teakhouten frame. Mogelijkheden genoeg om er een persoonlijk geheel van te maken. (foto FueraDentro)


4. Relax schommelen
Schommelstoelen... iets voor omaatjes? Alles behalve! Kijk maar naar dit exemplaar uit de nieuwe Vis à Vis collectie van Tribù. Deze eigentijdse schommelstoel verenigt comfortabel zitcomfort met een zachte en warme look. Getuige de afgeronde hoeken van het teakhouten frame en de luchtige weving van Canatex, een outdoormateriaal dat polyester, pvc en hennep combineert in één vloeiende lijn van zitting tot de rug. Het kwalitatief prima teakhout is afkomstig van plantages uit Oost-Indonesië. Omdat je met één schommelstoel op het terras uiteraard niet toekomt, maakt dit meubel deel uit van een zeer complete en innovatieve buitenlijn met onder meer een modulaire sofa, lounger, salontafels, armstoel, clubzetel en eettafels in twee formaten. Design: Piergiorgio Cazzaniga. (foto Tribù)


5. Stoer en robuust
Ook het Nederlandse Borek is helemaal mee met de ‘teak is back’ trend. De vorig jaar gelanceerde teakhouten Viking lounge chair, ontworpen door Bouwmeester van Rens, krijgt het gezelschap van een armstoel, een lage armstoel en twee bijhorende tafels. Viking is zoals de naam al doet vermoeden: robuust en best stoer. Meubelen die er staan en tegelijk stijlvol voor de dag komen. Ook hier wordt enkel gebruikgemaakt van verantwoord teakhout. Voor de lounge chair zijn er dikke all weather kussens beschikbaar die uitnodigen om heerlijk achterover te ploffen. (foto Borek)


6. Gerecupereerde teak
Nieuw van Colico Design is deze In&Out-Exit Line collectie die inspeelt op het stijgende milieubewustzijn in de 
wereld. Deze lijn, die zowel haar weg zal vinden naar het interieur als exterieur, is volledig gemaakt uit gerecupereerde teak. Hiermee wil het Italiaanse bedrijf een belangrijke stap zetten in de richting van duurzame producten met respect voor natuurlijke materialen, duurzaamheid en kwaliteit. Karakteristiek aan deze reeks zijn de minimale lijnen, rijke details en verfijnde afwerking. Naast een sofa in twee- en driezituitvoering is er ook nog een grote en kleine armstoel, een tafel en koffietafel, een enkel en dubbel zonnebed met of zonder hemel. Design: Giovanna Azzarello. (foto Colico Design)


Kwaliteit maakt het verschil
Teak is een sterke en zeer dichte houtsoort die van nature vol oliën zit, niet vervormt en bestand is tegen schimmel, insecten en houtrot. Maar let op: het ene teakhouten meubel is het andere niet. Net als op de prijs kan ook op de kwaliteit van het hout nog al eens wat verschil zitten. Vooral de leeftijd van het teakhout en de manier waarop het gedroogd wordt in de fabriek, zijn bepalend voor de kwaliteit en bijgevolg ook voor de duurzaamheid. Oude teak, afkomstig van volgroeide bomen en gedroogd volgens de regels van de kunst, garandeert sowieso de beste kwaliteit. 


7. Buitenfauteuil met huiskamerallures
Jawel, deze stijlvolle fauteuil is wel degelijk bedoeld voor buitengebruik. Al past hij natuurlijk net zo goed binnen. Philippe Hurel ontwikkelde een complete buitenmeubelreeks met ware huiskamerallures. Hij ging op zoek naar bijzondere technieken die zich uiten in geraffineerde accenten, op maat van designliefhebbers met oog voor detail. Tot de collectie behoort ook deze Wallis Lounge Chair met bijhorende poef. Wat het frame betreft, heb je de keuze tussen maar liefst vier afwerkingen van het teakhout: naturel, verweerd, helder of donker geolied. Het kussen, dat net zo comfortabel zit als het er uitziet, heeft en schuimvulling voor buitengebruik en is bekleed met een Dracon hoes. (foto Philippe Hurel)


8. Slank tafelblad
De twee meter lange Radice Quadra tafel van Fast Spa, tot voor kort enkel volledig in aluminium uitgevoerd, kan je nu ook verkrijgen met een tafelblad in verouderde, massieve Aziatische teak die in dit geval al met teakolie behandeld werd. Geschikt voor binnen- en buitengebruik. Het slanke blad harmonieert mooi met het onderstel waarvan de poten doen denken aan het mathematisch teken van de vierkantswortel. Het onderstel in geëxtrudeerd aluminium is verkrijgbaar in volgende lakkleuren: wit, zwart, metallic grijs, parelgoud, zandbeige en zilver. Mooi te combineren met de aluminium stoelen uit het gamma van Fast Spa. Design: Robby & Francesca Cantarutti. (foto Fast Spa)


Onderhoud van teak
In tegenstelling tot wat men vaak nog denkt, hoef je teak niet te behandelen om de levensduur te verlengen. Het hout zal op termijn vanzelf een zilvergrijs patina krijgen, wat op zich geen afbreuk doet aan de kwaliteit en duurzaamheid. Enkel wanneer je de initiële goudbruine kleur van het hout wil bewaren, dien je het regelmatig te behandelen met een daarvoor bestemde olie. Wel wordt aangeraden om de meubelen één of twee keer per jaar sowieso te reinigen met een harde borstel en een zeepoplossing of een speciale teak cleaner. Wil je het verouderde en gepatineerde hout beschermen tegen vlekken - bijvoorbeeld op het tafelblad - dan kun je een vuilafstotende teak protector overwegen. Dit product laat geen sporen na maar verzadigt de poriën waardoor vlekken, aanslag en mos minder kans maken.


9. Boeiend lijnenspel
Hoekige vormen en een boeiend lijnenspel tekenen deze Kontiki meubelreeks uit massief teakhout van Emu. Typerend voor Kontiki is het lijnenspel gevormd door houten balkjes van verschillende lengte die samen aan de zijkanten van de meubels een soort van rooster vormen. De kussens zijn verkrijgbaar in de verschillende kleuren uit de Soft Ware-lijn van Emu: streelzacht en toch weerbestendig. Naast de sofa en een éénzit omvat het gamma ook zonnebedden en salontafeltjes in diverse maten en uitvoeringen. Design: Chiaramonte-Marin. (foto Emu)

Info: 
Borek: www.borek.eu
Emu: www.emu.it
Fast Spa: www.fastspa.com
Fuera Dentro: www.fueradentro.com
Colico Design: www.colico.com
Oasiq: www.oasiq.com
Philippe Hurel: www.philippe-hurel.com
Roda: www.rodaonline.com
Tribù: www.tribu.com