Stijlvol wonen bij het water

Poolhouses worden steeds luxueuzer
Er worden steeds meer hogere eisen gesteld aan poolhouses vandaag de dag, waardoor het echte leefruimtes worden waar het volop genieten wordt van het leven en alle geneugten. Qua bouwstijl trekt men de lijn graag door of opteert  men er net voor dat het bijgebouw haaks staat op het bestaande gebouw. 

Het ligt voor de hand dat een poolhouse onderdak biedt aan een douche, toilettafel en veelal ook een sauna. Bij het plezier van het zwemmen hoort tegenwoordig immers een breed en volkomen ontspannend welnessgebeuren. Vaak is er ook een zithoek, in combinatie met een bar. Maar het concept wordt alsmaar ruimer zodat men het geheel zelfs aanvult met een heuse eetkamer en een salon, al dan niet voorzien van een open haard. De grens tussen poolhouse, bijgebouwen en het eigenlijke moederpand vervaagt. En zo wordt het een gegeerd totaalplaatje, volledig architecturaal in harmonie met de groene omgeving en de woning. Al dient gezegd dat men soms ietwat contrastwerking niet schuwt.


Climaworld

Sleutel op de deur
Nieuw voor dit seizoen bij LPW: de kant-en-klare poolhouse model X-tend. LPW is een zwembadbouwer maar bij een zwembad hoort automatisch een bijpassend bijgebouw, was de redenering. Vandaar de idee om bij een zwembad een luxueus badhuis te concipiëren. Het betreft hier een sleutel-op-de-deur concept, want deze in de fabriek zorgvuldig geprepareerde prefab wordt opgetrokken in amper een werkdag tijd. Richtprijs: 24.000 euro. Standaard beschik je alvast over een kleedkamer en is er een gemaskeerde technische ruimte voor de pool voorzien. Het terras bestaat uit tropisch hout en voor de gevels gebruikt men sierpleister en duurzaam hout. Er wordt gewerkt met een staalstructuur die uiterst stevig is en toch licht van gewicht. Eenvoudigweg te plaatsen op een 10 cm dikke bedding van gestabiliseerd zand. De isolatie van dak en muren gebeurt terdege met glaswol en harde platen. Elk poolhouse wordt echt afgestemd op de smaak en de persoonlijke wensen van de klant. Er zijn de basisvoorzieningen, maar allerlei opties qua comfort en de wijze van afwerking zijn bespreekbaar. Zowel het interieur als de look outside bepaal je dus zelf, in samenspraak met LPW. Wil je besparen op je energiefactuur? Tip: laat dan het dak uitrusten met zonnepanelen. 


Climaworld

Lekker warm
In menige tuin is het winter en zomer puur genieten geblazen. Zo belanden we in de sneeuw bij een zwemspa en een dampend bubbelbad van ClimaWorld. De achtertuin staat hier volledig in het teken van gezond genieten van de natuur, doorheen de seizoenen. Ook in het poolhouse staat onthaasten centraal. Ronde ramen kijken uit op de achtertuin. Deze aangebouwde annex, in doorleefd hout maar strak van ontwerp, herbergt een Finse sauna en een met vloerverwarming uitgerust relaxhoekje. Daarnaast is er ook een royale regendouche. Het aroma van eucalyptus dat in de sauna en de relaxruimte heerst, werkt niet enkel helend voor de luchtwegen, je houdt er ook een goed gevoel aan over. ’s Zomers zorgen de buitendouches bij het poolhouse voor de nodige verkoeling. 


Bogarden klassiek

Strak en sober
Dat een poolhouse niet altijd die kenmerkende traditionele uitstraling hoeft te hebben om charmant te ogen, bewijst Timeless Wood. Voor het zwart verven van het houtwerk hebben de bewoners hier, samen met familie en vrienden, jong en oud, de handen uit de mouwen gestoken. Het was fijn om zo mee het resultaat te bepalen en het geheel een eigen karakter te geven. Sinds de strakke aanbouw met zithoek een feit is, trekt het eigenlijke salon in huis minder volk. Iedereen strijkt altijd in dat tijdloze bijgebouw neer, dicht bij de tuin en met zicht op het zwembad. Een groot raam trekt het buitenleven naar binnen. Zo beleef je winter en zomer van nabij. Het hightech tv met groot scherm in het nieuwe salon bepaalt uiteraard mee het succes. De binnenhuisinrichting stijl Scapa getuigt van landelijkheid met een sobere touch. (legende bij modern concept Timeless Wood): Dit poolhouse is een heus salon. Door de band met het buitengebeuren heeft het meer succes dan de eigenlijke woonkamer. 


Timeless Wood

Stijlkeuze alom
Maar bijgebouwen en poolhouses met een aloude look zijn uiteraard niet passé. We leven immers in een tijd dat alle stijlen naast mekaar bestaan. Mensen hebben trouwens de ambitie om een unieke thuis te creëren. Bij het zwembad bewonderen we een klassieke poolhouse van Timeless Wood. Er heerst een huiselijke sfeer. De bouwwijze is altijd conform de hoge normen van weleer die vallen onder de noemer ‘vakmanschap meesterschap’. Er wordt gewerkt met houtsoorten die duurzaam zijn en beeldig verouderen, zoals eik en lariks. De montage van het houtwerk gebeurt door middel van zogenaamde pen & gat verbindingen, er komen nagels noch vijzen aan te pas. Een ossenoog gunt ons een inkijk in de sanitaire ruimte. Bij het ossenoog gloriëren pioenen. Voor de bestrating is het een afwegen van doorleefde blauwe hardsteen en donkere kleiklinkers. Hier speelt de nok ruimtelijk mee. Aan één zijde is de nok open, om de aanvoer van frisse lucht te vrijwaren, zonder tocht te veroorzaken in de zithoek. Centraal is er een open haard met een nokhoge schouw die meteen uitstekend aantrekt na het ontsteken. De constructie in doorleefd hout wordt gecombineerd met een nostalgisch aandoend rieten dak. Van de halfopen bar heeft het gezin gans het jaar plezier. De oversteek biedt echt wel veel beschutting, het is er knus. Zo vond er met Kerstmis nog een jeneveravond plaats. Goed ingeduffeld en met de warmtestralers aan die ophangen in de nok van het dak. Een gelijkaardig, authentiek concept treffen we aan bij Bogarden. Gerealiseerd in samenwerking met bouwbedrijf Jef Van Gastel uit Schoten. Leuk idee: daar werd een deel van de nok als zolder ingericht en er staat een royale feesttafel. 


Bogarden: Mix is de max

Mix is de max
Een besloten stadstuin heeft als voordeel dat de wind en de vrieskou er minder vat op hebben. En als je dan de kans ziet om het huis daar uit te breiden met een extra vleugel, dan is dat de max. We bezoeken zo een project van Bogarden. Het betreft een aanbouw ingericht als eetkamer met zithoek. Zo wordt vlot de overgang gemaakt naar een in het terras verzonken massagebad. Als het nodig is om het poolhouse af te schermen voor regen of sneeuwval of omdat het buiten te frisjes wordt, dan trekken de bewoners gewoon de glazen 
accordeondeur over heel de lengte dicht. En zo verandert deze  halfopen realisatie in een gesloten. De achterwand in afrormosia hout binnen wordt buiten doorgetrokken in decoratieve rasters, waardoor het nieuwe gedeelte mooi integreert in het oude geheel. Op de vloer zien we blauwe hardsteen en de inrichting is strak zwartwit gehouden. De confrontatie van natuurlijke materialen met eigentijdse elementen is gedurfd maar geslaagd. Met plafondspots kan ’s avonds de sfeer worden aangepast volgens de noden van het moment. Als uitloper is er nog een badhuis met fitnessruimte en sauna, met – heel handig als je buiten in het salon zit of tijdens een zwempartij - een apart toilet dat toegankelijk is van buiten uit. 


Bogarden: huis in de tuin

Huis in de tuin
We ontdekken dan nog een ander exclusief project van Bogarden. Het lijkt wel een tweede huis in de tuin. Op die manier ‘ontlast’ men een beetje de eigenlijke woning, want dat tweede huis wordt zeer onderhoudsvriendelijk opgevat, het kan best tegen een stootje en het steekt er niet zo nauw. Onder de oversteek wachten een mobiele keuken en een bartafel met krukken. Binnen heeft de chef van dienst nog twee ovens ter beschikking. Van constructeurs van bijgebouwen wordt inmiddels vaak verwacht dat ze ook de totaalinrichting verzorgen. De parket van het salon gaat naadloos over in de beplanking van het terras naar het breed met arduin omzoomd zwembad. Het is echt ideaal om hier in deze exquise oase met zwierige schwung mensen te ontvangen. En is je bezoek bekaf als plots de nacht valt, dan kan dit badhuis worden benut als gastenverblijf … 


Q lounge sauna

Puur saunagenot
Het is ‘bon ton’ om je tuin onder te dompelen in een genoeglijke wellness-sfeer. Dat werkt rustgevend èn activerend tegelijk. In zo’n tuin is het optimaal thuiskomen. Nodig: zwembad, tuinspa, tuindouche, ligbanken, … Zie je het liever nog wat ruimer? Dan wordt het nieuwe outdoor saunaconcept van Nobel echt wel jouw dada. Je wordt aldus verwend met puur luxueus design met Wim Segers signatuur! Je hebt de omkleedruimte en anderzijds is er de elegante Q Lounge sauna. Het geheel wordt heel variabel gefabriceerd, perfect op maat van de klant en de locatie. De breedte volgt de maatvoering van de gekozen sauna en de lengte kun je helemaal vrij bepalen. Voor de buitenafwerking opteert Segers voor edel nobelwood. De hele module kost circa 69.500 euro. Te koop via Gervi.

Info:
www.timelesswood.be
www.gervi.be
www.lpw.be
www.bogarden.be
[email protected]
www.climaworld.be