Spelen met sfeerlicht

Licht is een ontontbeerlijke sfeermaker in en rond het zwembad. Naast de vaste zwembad- en tuinverlichting is het tegenwoordig helemaal in om ook enkele losse en vaak ook mobiele armaturen te voorzien. Van royale staande lampen over verlichte meubelen tot compactere lampen die gewoon mee verhuizen naar waar het licht gewenst is, je steekt ze gewoon in de stekker. Sommige modellen zijn draadloos en hebben een oplaadbare batterij. De selectie wordt aangevuld met autonome vuurobjecten op bio-ethanol die, met hun fascinerende vlammenspel, garant staan voor een extra stemmige buitenkamer.


Loon Boons

Jardinico lamp

D2C Luuum

Drijvend zitmeubel
Het geeft licht, drijft én je kan er in zitten? Het is Boon’s, de laatste nieuwigheid van Loon. Deze fauteuil, gemaakt van polyethyleen, bestaat uit een zitschelp en voet die je tesamen of afzonderlijk kunt gebruiken. Beide modules zijn voorzien van een Pro Lite ledmodule met keuze uit tal van kleuren, verschillende witnuances en het effect van kaarslicht. De batterij heeft een autonomie van 20 uur, waarna ze zich eenvoudig weer laat opladen. De voet kan tevens dienst doen als tafeltje en met de zitschelp kun je zelfs in het zwembad. Zelfs als je er in gaat zitten blijft ze netjes drijven, met licht en al. Spektakel gegarandeerd!

Elegante verschijning in het wit
Aangezien buiten steeds meer op binnen gaat lijken, hoort er bij de outdoor loungeset ook een staande lamp, maar dan wel één die niet bang is van een buitje. Van Jardinico is deze Calif, een volledig witte lamp die elegant voor de dag komt. Sober maar stijlvol. Omdat de kap in polyethyleen helemaal gesloten is, kan ze in weer en wind blijven buiten staan. Ook de voet in wit aluminium is perfect weersbestendig. Dit armatuur is verkrijgbaar in twee formaten, 130 en 176 cm hoog, en wordt geleverd met een passende spaarlamp.

Assorti
Op zoek naar een staande buitenlamp die perfect bij de meubelen past? Van het Nederlandse Design2Chill, gespecialiseerd in weerbestendige meubelen van uitmuntende kwaliteit, is deze Luuum. Dit robuust en rijzige model van ruim twee meter hoog, is zowel verkrijgbaar in een ronde als vierkante uitvoering. De kap laat zich stofferen in hetzelfde materiaal als de bekleding van de outdoor loungesets. Je hebt keuze tussen wel honderd trendy stofjes en kleuren om mee te combineren en zo een mooi geheel op het terras te creëren. De voetplaat en staander is uitgevoerd in roestvrij staal maar is desgewenst ook in een gepoedercoate versie, in elke gewenste RAL-kleur, leverbaar.


Royal Botania Dome

Modulair Buzze

imagilight Barelo

Glazen cilinder in strak kader
Naast een innovatieve collectie aan buitenmeubelen staat het Belgische Royal Botania ook bekend voor zijn fraaie weerbestendige lichtarmaturen. Zo is er onder meer Dome, een reeks strakke buitenlampen met een glazen cilinder vervat in een strak kader in, naar keuze, zwart of wit aluminium. Het glas zelf is ook verkrijgbaar in drie uitvoeringen: amber, rood en helder. Het gamma omvat naast deze Dome Floor, een flexibel inzetbaar armatuur van 110 cm hoog, ook nog een hogere staande lamp van 170 cm, een handige meeneemlamp Dome Move, het Dome Gate armatuur voor aan de poort, het wandarmatuur Dome wall en tot slot de Dome Ceiling om als een pendel aan het plafond te bevestigen. Elk model wordt geleverd met een zeer sfeervolle kooldraadlamp, maar wie wenst kan ook een spaar-lamp gebruiken.

Dimbare ledlamp
Architecturale verlichtingsspecialist Modular heeft het gamma ledarmaturen aanzienlijk uitgebreid, zowel voor binnen als buiten. Een voorbeeld hiervan is deze Buzze, een draagbaar armatuur met snoer en stekker dat voor een zacht, diffuus licht zorgt. Dankzij de dimmer, die je bedient via de aan-uitknop, kies je de gepaste sfeer voor elk moment. Hoewel het om buitenverlichting gaat, is de lamp afgewerkt met de verfijning van inte-rieurverlichting. Zo ligt er bovenop het handvat een fijn contrasterend lijntje van vernikkeld messing, dat trouwens ook terug komt in de afwerking op de schroefpunten. De structuur van het armatuur is gemaakt van aluminium en verkrijgbaar in de kleuren kaki, wit en zwart.


Planika Pyramid

Ecosmart Flare

Modoluce Futura


Bloom zonne-energie

Lichtgevende ton
Gerd Couckuyt ontwierp voor Imagilights deze sympathieke Barelo, wat zoveel betekent dan ‘ton’ in het Esperanto. Maar meer nog dan een tof tonnetje is dit hebbeding ook een zeer mobiele en lichtgevende poef, volledig draadloos, die bekleed werd met kleurrijk Neopreen, een speciale stof waarmee duikerspakken worden gemaakt. De stof is stootvast, zacht, elastisch, sneldrogend en laat geen licht door. Van zodra het ledlicht, duurzaam en energiezuinig, binnenin de ton in rotatiegegoten kunststof wordt ontstoken, straalt de Barelo een band van licht uit waardoor het object wel lijkt te zweven. Een volle batterij heeft een brandtijd van maar liefst 60 uren. De aangeklede Barelo is verkrijgbaar in drie leuk te combineren kleuren: oranje, groen en beige.

Vurige piramide
Buitenhaarden op bio-ethanol zijn in opmars. Gewoon het reservoir vullen, vuurtje aan en genieten. De vlammen garanderen een fascinerend sfeerlicht en alles brandt netjes op zodat er achteraf niets valt op te kuisen. Van Planika is deze fraaie Pyramid, gemaakt uit met glasvezel versterkt polyesterlaminaat in glossy witte uitvoering. Dit model is uitgerust met de Commerce ethanolbrander die zuinig omspringt met de brandstof en bovendien veilig is. Hiervoor zorgen de sterk absorberende keramische vezels in het reservoir die de brandstof vasthouden. Met een inhoud van anderhalve liter brandt deze haard tot zes uur. Design: Lukasz Malicki.

Puntjes op de i
Na de letters ‘O’, ‘T’ en ‘Y’ was het nu de beurt aan de ‘I’. Dit brengt het aantal letterarmaturen uit het Futura gamma van Moduluce nu op vier. De balkvormige ‘I’, exact anderhalve meter hoog, laat zich veelzijdig inzetten: als vast of mobiel armatuur, op de grond, tegen de wand, het plafond of zelfs in de vorm van een zitbank. In dit laatste geval wordt de lamp voorzien van een elegante sledevoet in metaal. Futura ‘I’ is verkrijgbaar met een led RGB-module. Via de afstandsbediening kies je welke van de acht kleuren je deze avond wenst. Of je laat de kleuren automtisch in elkaar overvloeien. Ook beschikbaar in draadloze versie met oplaadbare batterij.

Op zonne-energie
Het Nederlandse Bloom breidt het gamma draagbare lampen uit met een sympathiek modelletje op zonne-energie. Zet de Bloom Solar gedurende de dag op zijn kop zodat de zonnecel aan de onderkant de Li-on batterij helemaal kan opladen. Na valavond draai je hem om en wordt het een lamp, binnenin voorzien van een ledmodule, met een verrassend hoge lichtopbrengst. Met zijn hoogte van 20 cm doet dit armatuur in polycarbonaat het uitstekend als tafellampje, maar ook voor aan de rand van het zwembad of de hottub. De draagbare Bloom! lamp was ook al verkrijbaar in een uitvoering met draad en stekker en in een versie met een oplaadbare batterij.

Oplichtende toorts
Deze Flare fakkel van EcoSmart Fire blijft zeker niet onopgemerkt aan de rand van het zwembad of in de tuin. Met zijn hoge, oplichtende toorts weet dit 1.37 meter hoge outdoor model onmiddellijk de aandacht te trekken. De flakkerende vlam zit gehuisd in een met de mond geblazen cilinder van gehard glas. Het gestroomlijnde onderstel is gemaakt van licht staal met zwarte poedercoating. Deze toorts werkt met een brander voor bio-ethanol die zich eenvoudig laat bijvullen en daarna weer acht uur onafgebroken brandt. Je kan Flare 
op de grond fixeren en dus een vaste stek geven of gebruiken als een mobiele unit.

Artisanaal eigentijds   
Voor artisanale buitenverlichting die qua technologie voldoet aan de hoge hedendaagse eisen moet je bij Authentage zijn. Men mag er prat op gaan de grenzen van wat technisch mogelijk is steeds maar weer opnieuw te verleggen. En wat belangrijk is: men blijft volop oog hebben voor de zo belang-
rijke sfeerfactor. 
Baanbrekend – Een downlighter die valt onder de noemer allround klassieker is beslist de ‘Balume’, die je aan paaltjes of bijgebouwen monteert. Dat leds zuinig zijn is bekend, maar een nadeel is wel dat het licht te koel is. Daarom wordt dit armatuur uitgerust met een baanbrekende innovatie, de zogenaamde Kelvin-killer, en zo krijg je een veel warmer gevoel. 
Discrete aanpak - Met ‘Galed’ haal je een discreet ontwerp in de tuin. Ronde schijven zijn het, bijzonder fraai van design, die zorgen voor knappe plassen van licht. Tip: is het pad in kasseien wat bol, om het bewust een aloud karakter te geven, opteer dan voor het iets hogere paddenstoelmodel met een bereik van 360 graden.       
Levend licht – Elke oprijlaan geflankeerd met verlichting type ‘Charmant’ wint aan charme, precies volgens de verwachtingen die de naam oproept. Uniek: Authentage werkt hier met twee elektrische circuits. Door de band zijn er de leds die zorgen voor een gezellig schijnsel. Maar op aangeven van de bewegingssensoren zwelt de lichtsterkte meteen aan, om even later weer te dalen naar het peil van voorheen. Zo breng je dus extra leven in de tuin. 

Info:
Loon: www.my-loon.com
Jardinico: www.jardinico.be
Design2Chill: www.design2chill.com
Royal Botania: www.royalbotania.com
Modular: www.supermodular.com
Imagilights: www.imagilights.com
Planika: www.planikafires.com
Modoluce: www.modoluce.it
Bloom: www.bloomholland.nl
Ecosmart Fire: www.ecosmartfire.com
Authentage: www.authentage.be