Spel van licht en geluid onder water

Het wordt steeds mooier aan de zwembadrand en in de badkamer. De mogelijkheden om precies de juiste sfeer aan te brengen zijn eindeloos. Vooral dankzij de nieuwste ledverlichting. Koppel je de lampen aan je domoticasysteem, dan regel je als een ware regisseur je eigen lichtshow. Ook muziek onder water voegt beleving toe. We doken onder in de wereld van water en wellness, voor de nieuwste producten en trends.

Warm wit licht

Witte ledverlichting koud van kleur? Vroeger was dat zo, ja. Maar de tijden veranderen. Anno 2017 is het ook mogelijk je zwembad uit te lichten met warm, wit licht. Ook qua formaat is er in de loop van de tijd wat veranderd: armaturen voor ledverlichting zijn kleiner geworden, waardoor ze nu ook prima bruikbaar zijn om bijvoorbeeld de zwembadtrap of een whirlpool mee te verlichten. De voordelen ten opzichte van traditionele verlichting zijn al langer bekend: leds zijn veel zuiniger, gaan veel langer mee en hebben een hogere lichtopbrengst.

Zonder breken en bouwen

Voor wie wil overstappen op ledverlichting zonder bouwkundig iets te hoeven aanpassen in het zwembad, zijn vervangingslampen een goede oplossing. Omdat deze in de nissen van de traditionele verlichting passen, is het bovendien een goedkope optie. Voorbeelden zijn de PAR56-ledlampen van Spa Electrics en Seamaid. Je kiest een vaste witte kleur of een RGB-lamp. RGB staat – in het geval van licht – voor ‘rood, groen, blauw’. Door deze kleuren op verschillende manieren te mengen, ontstaat een palet van wel elf verschillende kleuren. Schakel je alle leds in, dan resulteert dat in wit licht. “Dit is altijd een wat koudere, witte kleur”, vertelt Frank van Schaik van Zwembadplein. “Wie warm wit licht wil, komt uit bij de wat duurdere verlichting.”

Mooier, beter licht

Vervangingslampen zijn ook geschikt als budgetoplossing bij nieuwbouw, maar wie een nieuw bad aanlegt, kiest doorgaans voor wat luxueuzere verlichting. De Adagio Pro-ledlampen van Spectravision bijvoorbeeld. Deze zijn er in meerdere uitvoeringen (koud, warm en RGB) en in meerdere formaten (5, 10 en 17 centimeter). Ze zijn van kwalitatief kunststof gemaakt, een belangrijke voorwaarde voor baden met zoutelektrolyse. Overigens biedt Spectravision in de vorm van de Moonlight een uitvoering die ook in de PAR56-behuizing past. Het voordeel: niet breken en bouwen dus, maar wel een betere lichtkwaliteit.

Hightech

De lichttechniek gaat met sprongen vooruit. Zaten er vroeger drie verschillende kleuren leds in een lamp, waarmee kleuren gemengd en wit gemaakt moesten worden, nu kan een RGBW-led zelf verschillende kleuren aannemen en echt wit maken. Het resultaat is een veel mooiere spreiding van licht. Ook zit de sturing van deze lampen niet langer in de ledlamp zelf, maar in de technische ruimte. Daardoor kunnen ze nu volledig afgegoten worden en kan er absoluut geen vocht meer bij. Ook de levensduur van de leds is fl ink verlengd. Een voorbeeld van deze hightech optie zijn de Eva Optic-lampen. Ze zijn er in verschillende formaten, met daarnaast variatie in het aantal leds per lamp (6 of 12) en wattage (10, 20 of 40 watt). Dankzij een speciale giethars blijven de leds koel, wat de levensduur verlengt. De Eva Optic is traploos te dimmen en kan in veel gevallen aangesloten worden op een domoticasysteem. Handig voor wie de techniek op afstand en met extra comfort wil bedienen, bijvoorbeeld via telefoon of iPad. Je eigen lichtshow regisseren wordt zo wel heel makkelijk.