Samen op de sofa

Kalife by Sifas

Tegenwoordig is het terras niet meer compleet zonder sofa waarin het, samen met familie en vrienden, heerlijk relaxen is. Niet zelden vormt zo’n sofa bovendien een heuse blikvanger die van de tuin een buitenkamer maakt die niet hoeft onder te doen voor het binnengebeuren. Kies weliswaar niet alleen op het zicht maar bedenk ook hoe en waar je de sofa wenst te gebruiken en wat je verwacht van de weerbestendigheid.

Zachte steen

Steen-sofa by Sixinch

Steen is de naam van deze organisch vormgegeven collectie van het Belgische Sixinch dat zich toelegt op meubelen en objecten in polyurehtaanschuim. In tegenstelling tot de andere Sixinch items -waarvan de vormen worden uitgesneden uit een blok schuim - is deze collectie gemouleerd en daarna afgewerkt met de waterdichte en flexibele Flex Plus coating. Perfect weerbestendig en na regen meteen weer klaar voor gebruik, al wordt wel aangeraden om ook deze meubelen bij extreme weercondities binnen en droog te bewaren. De Steen-sofa wordt aangevuld met een bijhorende poef en tafel.

Design: Pieter Jamart.

Boeiende contrasten

Mesh by KettalDe Mesh collectie van Kettal combineert industriële en natuurlijke materialen, harde en zachte oppervlakken, transparante en massieve materialen die samen een boeiend geheel vormen. Zo is er deze sofa, al dan niet modulair samen te stellen, die een rugleuning van gepoederlakt aluminium samen brengt met een massieve teakhouten basis en gestoffeerde kussens. Deze zijn onder meer verkrijgbaar in de ondertussen 34 verschillende kleuren van de ‘Laminate Terrain Fabrics’, een gelamineerde acrylstof die het water nog beter uit de kussenvulling moet houden.

Design: Patricia Urquiola.

(H)ola p(a)ola!

Ola by Poala Lenti

Het Italiaanse Poala Lenti heeft zelf verschillende lijnen met opmerkelijke outdoorstoffen ontwikkeld die onder meer hun weg vinden naar deze al even bijzondere Ola sofa bestaande uit een royale zitting met rugleuning en poef. De meubelen uit deze reeks combineren een basis in kunststof met een lichaam in stoot- en weerbestendig geëxpandeerd polyurethaan, afgewerkt met een schuimrubber in waterafstotend polyester. De verwijderbare hoes is naar keuze gemaakt uit Brio of Twin stof, beide uitgevoerd in 100% polyolefine en beschikbaar in een ruime waaier aan al dan niet gecombineerde kleuren. Perfect voor buitengebruik, al zoekt ook dit model in putje winter toch beter een beschut plekje op.

Design: Ramos-Bassols.

Cocooning

Basket by Roda

Inspelend op de cocooning-trend vult Roda haar succesvolle Basket-lijn verder aan met deze sofa voorzien van een hoge rug. Een knus en koesterend meubel dat niettemin strak uit de hoek komt en het uitstekend kan vinden met de andere Roda meubelen uit andere reeksen. Dit meubel combineert gepoederlakt roestvrij staal met een batyline zitting en weerbestendig vlechtwerk. Standaard verkrijgbaar met omzoomd kussen of met een ‘hydrodraining’ kussen met open en ademende celstructuur waar het water doorheen loopt.

Design: Gordon Guillaumier.

Helemaal zen

San by Manutti

Nood aan meer ‘zen’ deze zomer? Manutti pakt voor dit nieuwe outdoorseizoen uit met San, een minimalistisch meubel geïnspireerd op de Japanse levenskunst. Een opmerkelijk ontwerp dat trouwens meteen goed was voor een Interior Design Award ‘Best of Year’ in de categorie zitmeubelen voor buiten. De twee meter brede bank, met een zitting in irokohout en een roestvrijstalen structuur, kan worden uitgebreid met rugleuningen en kussens in East Dry Foam waardoor het geheel zowel dienst doet als zitbank of zonnebed. Verschillende configuraties zijn mogelijk. Ook stijlvol: de marmeren tabletten, zowel in witte Carrara als zwarte Portoto Poli die zich op de bank laten vastklikken. De kussens zijn best compact waardoor ze niet te veel ruimte innemen bij het opbergen. Hoezen naar keuze in waterafstotende Sunbrella Comfort stof of, wanneer je het nog droger wenst te houden, in waterdichte all-weater Lotus textiel in polipropyleen.

Design: Lionel Doyen.

360° modules

Brixx by Dedon

Met Brixx lanceert Dedon voor het eerst een volledig gestoffeerde collectie, bestaande uit wat het Duitse label zelf 360° modules noemt. In feite zijn het rechthoekige en vierkante poefs waar je langs alle kanten op kunt plaatsnemen en die je schikt zoals het je zint. De optionele driehoekige en cilindervormige rugleuningen, aangevuld met ronde, vierkante en bolvormige sierkussens, vervolledigen het concept. Opmerkelijk is de diagonale lijn die over de stof van elke module loopt, wat een driehoekig patroon toevoegt aan het rechtlijnige ontwerp. Brixx is bekleed met de door Dedon ontwikkelde Dune outdoorstof met grofgebreide garens, deels bestaande uit gerecycleerde vezels in verschillende kleuren. De modules hebben een gepoedercoate stalen frame omhuld door polyurethaanschuim, met riemen voor extra comfort. De driehoekige bijzettafel, ideaal om de modules te verbinden, is gemaakt van aluminium en heeft afneembare teakhouten poten.

Design: Lorenza Bozzoli.