Roken, grillen, bakken ...

Experimenteer volop met de nieuwste barbecues

Hou jij van een echt vuur aanmaken met houtskool? Of wil je het gebruiksgemak van enkel op een knop te moeten drukken? Verkies je een milieuvriendelijk exemplaar? Of kan je echt niet kiezen? Geen paniek, barbecues bestaan in allerhande soorten, vormen en afmetingen. Wat je voorkeuren ook zijn, jij bereidt dat sappige lapje vlees of gezonde stukje vis op jouw manier!

Geef toe, er is toch niets zaligers dan na een duik in je zwembad op te warmen in de zon en met je ogen dicht te genieten van het heerlijke aroma van de barbecue dat de lucht vult. Voor het zover is, heb je bij het aankopen of vernieuwen van je barbecue wel enkele belangrijke knopen door te hakken. Want naar welke BBQ ervaring ben je precies op zoek en welke smaak vind je het lekkerst?

Authentiek en smaakvol
Barbecueën op houtskool wordt nog steeds gezien als de meest authentieke manier om vlees- en visgerechten te bereiden. Uiteindelijk is dat hoe onze voorouders het eeuwen geleden deden. Een vuurtje stoken en daar het vlees boven grillen. Het houtskool zorgt voor een unieke smaak die bijna niet te evenaren is. Nadeel is dat je zelf het vuur moet aanmaken. Al is dat voor sommigen net een ontspannende bezigheid, die de zin in wat komen gaat aanwakkert. Bovendien zijn er ook diverse hulpmiddeltjes op de markt die het aanmakingsproces versnellen en vergemakkelijken. Op dat oergevoel – back to our roots, back to basics – speelt Barbecook in met de nieuwe Edson en Junko. De Edson, gemaakt in België, is een gigantisch vat met extra groot rooster en geïntegreerd aanmaaksysteem. Met de afdekkap erop kan de ton dienstdoen als robuuste bartafel. De Junko bestaat dan weer uit een compacte en opvouwbare driepoot, een rooster en een vuurschaal. Met behulp van een katrol en stevige ophangkettingen breng je de gerechten dichter bij of verder van het vuur. Heb je toch liever een model met deksel om ook indirect te grillen? Geen probleem, heel wat merken hebben een kolenbarbecue in  hun assortiment.

Gemakkelijk en snel
Wie voor een gasbarbecue kiest, doet dat meestal voor het gebruiksgemak. Een simpele druk op de knop en enkele minuten later kan je starten met grillen. Bijkomend voordeel is dat een gasfles een groot volume bevat en bijgevolg lang meegaat. Ideaal dus voor wie elke dag wil barbecueën. Bovendien zijn er ook kleinere modellen die je kan aansluiten op gasbusjes en zo overal mee naartoe kan nemen. Een barbecue op het strand bij ondergaande zon? Laat maar komen! Hou je niet van de standaardkleur die de meeste barbecues hebben? Dan heeft Weber goed nieuws voor jou. Het Amerikaanse bedrijf stopt zijn moderne klassieker Q1200 – en ook de elektrische Q1400 – namelijk in een nieuw jasje. Dit seizoen zal deze handige, draagbare gasbarbecue met thermometer en opklapbare werkbladen ook beschikbaar zijn in blauw, groen, oranje, paars en fuchsia.

Twee smaakvolle technieken
Oesters, gelakte zalmrug, geroosterde brioche, gerookte eendeborst, appelstrüdel ... Op een barbecue kan je veel meer dan enkel worstjes en hamburgers grillen! Welk type je ook hebt, durf te experimenteren met verschillende technieken en ingrediënten. Toch wat hulp en inspiratie nodig? Er zijn in ons land ook workshops voor barbecueliefhebbers, bijvoorbeeld bij de Weber Grill Academy of de BBQ Academy.

Grillen
Het is dan wel de meest klassieke techniek, maar er komt wel wat meer bij kijken dan simpelweg houtskool in de barbecue gooien of de gasbranders aanzetten! Het succes van elk gerecht valt of staat namelijk met de juiste grillmethode. Voor vlees- of visgrillades, kipfilet, groentespiesjes of kleine stukken vlees die maximaal 20 minuten gegrild moeten worden, gebruik je de directe methode – houtskool gelijkmatig verdeeld, alle gasbranders aan, elektrische barbecue op maximumstand.

Wil je grotere stukken vlees of nagerechten bereiden, dan pas je de indirecte methode toe. Je verplaatst de warmtebron naar de rand van het rooster en sluit het deksel, zodat je barbecue dienstdoet als heteluchtoven. Doordat er onder het te grillen voedsel geen vlammen zijn, vermijd je dat het verbrandt nog voor het gaar is. Een variant van indirect grillen is de circulaire methode, waarbij je de houtskool in een cirkel langs de rand van de barbecue legt. Deze grillmethode is aangewezen voor pizza’s, taarten, brood, gebak ...

Middelgrote stukken vlees of gevogelte hou je mals en sappig door direct en indirect grillen te combineren. Op het hete gedeelte schroei je dicht, in de indirecte zone laat je rustig verder garen.

Roken
Deze techniek is zonder twijfel een van de grootste trends binnen het barbecueën. Roken geeft een heel specifieke smaak aan je gerechten en door te variëren in de verschillende houtsoorten, kan je spelen met smaken. Er is een heel assortiment aan rookhout te verkrijgen: van appel en kers, over beuk en eik tot whiskyvaten of de baconachtige hickory.

Belangrijk is dat je de houtsnippers niet zomaar tussen de kolen gooit, want dan zullen ze verbranden en krijg je te weinig en verkeerde rook. Verpak ze liever in aluminiumfolie en prik er een paar gaatjes in, of gebruik een smokerbox. Die kan overigens ook op gasbarbecues gebruikt worden. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je ook koud roken, met behulp van de Cold Smoke Generator van Weber bijvoorbeeld. Je vult de spiraalvorm met smoking dust, steekt het aan en krijgt 8 tot 10 uur rook.

Houtskool én gas
Kan je moeilijk kiezen? Je wil soms wel de sfeer van een echt houtskoolvuur, maar op andere momenten moet het toch wat sneller gaan? De oplossing? Hybride barbecues! Die bieden je simpelweg het beste van beide werelden. Zo is de Ibrido van Boretti uitgerust met een houtskoolsectie van 22,5 op 44 centimeter, drie gasbranders, een zijbrander en een infraroodbrander in de achterwand. Kan je je voorstellen wat een ambitieuze hobbykok daarmee allemaal kan doen?

Het elektrische alternatief
In sommige omstandigheden is het simpelweg niet mogelijk om te barbecueën op houtskool of gas. Dat betekent echter niet dat jij niet kan genieten van die heerlijk gegrilde lekkernijen! Heel wat merken hebben immers een elektrisch model in hun portfolio. Stekker in het stopcontact en je bent vertrokken. Zo’n elektrische barbecue kan overigens ook deel uitmaken van een buitenkeuken. Die van Indu+ zijn bijvoorbeeld volledig modulair. Je kiest dus zelf de onderdelen die het best bij jou passen. Naast de grillplaat kan je ook een inductieplaat, een teppanyakiplaat of een wokplaat laten inbouwen. Bijkomend voordeel is dat je de buitenkeuken tijdens de wintermaanden ook naar binnen kunt rollen en ze als extra fornuis kan installeren. Bij het bereiden van kerst- of oudejaarsmenu’s kan je altijd wel wat meer werkruimte gebruiken, toch?

Innovatief en milieuvriendelijk
Uiteraard staat de markt niet stil. Net zoals er voor andere toepassingen naar alternatieve brandstoffen wordt gezocht, blijft ook de barbecuewereld in beweging. Zo is er intussen de Grillson, de eerste pelletbarbecue. Pellets zijn een uiterst milieuvriendelijke grondstof en ze geven meteen ook een unieke rooksmaak aan je eten.

En voor wie erop zat te wachten: de Bob Grillson Premium is de eerste barbecue ter wereld die je kan bedienen via een app op je iPhone. Daarmee beheer je de temperatuur in het grillgebied, de gewenste temperatuur van beide vleesthermometers, de timer, de zelfreinigende functie en de hoeveelheid pellets in de container. Zo kan je ook tijdens het grillen gezellig mee aan tafel zitten en je gasten entertainen!

Info:

www.barbecook.com

www.boretti.com/be

www.grillson.com/en

www.induplus.eu/nl

nl.weberstephen.be