Langer buiten genieten met verwarmingselementen op je terras

De tuin is steeds meer een verlengstuk van het huis. Grenzen tussen binnen en buiten vervagen. De ‘buitenkamer’ wordt een wezenlijk onderdeel van de leefomgeving. Dat betekent dat we buiten hetzelfde comfort willen ervaren als 
binnen. Met meubilair en accessoires die weerbestendig zijn. En met elementen die het buitenleven aangenaam maken, ongeacht de temperatuur.  

In een klimaat als het onze kunnen we niet altijd op de weergoden rekenen. Gelukkig zijn er tal van verwarmingselementen die u meer en langer van uw tuin en zwembad laten genieten. Soms simpel en dicht bij de natuur. Dan weer hoogtechnologisch en vernuftig. Of een combinatie van beide. Waar u ook voor kiest, voortaan geniet u van lange avonden onder de sterrenhemel zonder thermokleding. 

Hartverwarmend veel keuze
Als de zon ons in de steek laat of als we na een zwoele dag in een kille avond gehuld worden, hoeven we ons niet meteen naar binnen te reppen. Er zijn namelijk heel wat warmtebronnen op de markt om verkleumde ledematen te voorkomen. Van vuurkorven en -schalen tot tuinhaarden, terraskachels en -theaters. Elk met unieke eigenschappen, vormgeving en voorwaarden. U moet namelijk rekening houden met de plaatsing en met brandgevaar. En met een optimale geleiding en uitstraling van de warmte en eventuele rookoverlast. Maar het allerbelangrijkste is wellicht uw persoonlijke voorkeur. Vuurkorven en -schalen zijn sfeermakers bij uitstek, maar hebben een eerder beperkte warmteafgifte. Terrasverwarmers en -theaters zijn dan weer een ideale warmtebron voor wie niet per se eindeloos wil wegdromen in het grillige vlammenspel. 

In vuur en vlam
Wie houdt van romantiek en avontuur, een ongedwongen sfeer en vuurtje stoken op natuurlijke wijze, valt ongetwijfeld voor het geknetter van een vuurkorf- of schaal. Die bestaan in heel wat verschillende formaten en materialen, en ze zijn soms voorzien van een standaard en accessoires om te koken. Kampvuur en barbecue in één dus. De meest gebruikte materialen zijn staal, gietijzer, vuurvast keramiek, metaal met een poedercoating en cortenstaal - een metaallegering met een zeer herkenbare roestbruine kleur. Bij de plaatsing moet u rekening houden met de wind, opletten voor vonkenregens, en de korf of schaal op voldoende afstand houden van de brandbare omgeving. Een korf of schaal plaatst u het best op een stabiele ondergrond van steen. Geef de voorkeur aan houtsoorten die geen hars bevatten en die niet geverfd, noch gelakt zijn. Vochtig hout, snoeihout of afval zijn ook uit den boze. Geef de voorkeur aan geperste houtvezel of droge blokken hout. Wilt u het vuur niet vanzelf laten uitdoven? Gebruik dan zand in plaats van water. Want het plotse temperatuurverschil zou het materiaal kunnen beschadigen. 


Het Belgische bedrijf Walfilii brengt een prachtige reeks vuurschalen op de markt onder de naam Brasero. De vuurschalen in cortenstaal ogen robuust en natuurlijk. Ze zijn veilig, makkelijk en schoon in gebruik. Ze bestaan in verschillende diameters (van 80 tot 200 cm) en kunnen op een voet van 20 of 80 cm hoog geplaatst worden om een extra dimensie te creëren. www.walfilii.com
Voor vurige vlammen en volop sfeer zonder poespas moet u bij EcoSmart Fire zijn. De weerbestendige buitenhaarden branden op de milieuvriendelijke, walm- en reukloze brandstof bio-ethanol. Het Australische merk heeft prachtig vormgegeven creaties die voor een magische sfeer zorgen aan het zwembad, in de tuin of op het terras. Bulb is een organisch geïnspireerde korf met een stalen frame. Stix is de moderne versie van het kampvuur in roestvrij staal. Lantern is het summum van stijlvol verlichten en verwarmen met abstracte uitsnijdingen die voor een visueel interessant schouwspel zorgen. Mini T in roestvrij staal en met gehard glas creëert op subtiele wijze intimiteit en geborgenheid. www.ecosmartfire.com
Ook Barbecook, een merk van het Belgische bedrijf SAEY Home & Garden, heeft een uitgebreid gamma vuurkorven en -schalen om het hele jaar door gezellig buiten te koken en te vertoeven. De kuip van de vuurschalen is gemaakt van duurzaam hittebestendig gelakt gietijzer. Dat houdt ook bij hoge temperaturen tot 400 °C zijn vorm. De modellen zijn modern, klassiek of retro. www.barbecook.com

Eigen buitenhaard is goud waard
Tuin- en terrashaarden genereren meer warmte dan schalen en korven. Leuk extraatje? Ze houden insecten op afstand! Deze haarden zijn beschikbaar in traditionele vormen en materialen, maar ook in moderne en strakke uitvoeringen. De traditionele versies zijn meestal in materialen als steen, gietijzer, beton, klei, leem of aardewerk. De moderne variant is doorgaans in cortenstaal, gecoat staal of rvs. Mexicaanse tuinkachels in terracotta zijn populair omwille van hun authentieke, vriendelijke uitstraling. In de versie die louter uit klei bestaat - de ‘caminero’ - kan enkel hout gebrand worden. In kachels met vuurvaste stenen kunt u ook papier en houtskool branden. Overweegt u een caminero? Hou er dan wel rekening mee dat klei bij een te hoge temperatuur kan breken. De goedkope modellen zijn eerder een sierelement dan  efficiënte verwarmers. De échte Mexicaanse kachel met klei en vuurvaste stenen is hol. Ze heeft een schoorsteen om de rook langs boven te geleiden in plaats van uit de buik te walmen. Sommige modellen hebben een afneembare schoorsteen. Daardoor kunt u de kachel makkelijk ombouwen tot een barbecue of rookoven.  Een haard plaatst u op een stenen ondergrond, ver van brandbaar materiaal. Stoken doet u met schoon, droog hout of met bio-ethanol. Omdat ze heerlijk veel warmte verspreiden, laten tuinhaarden u maximaal de seizoenen beleven. Uw buitenplek wordt zo bijna het hele jaar door een comfortabel oord. De haarden worden vaak verkocht met afdekhoezen, barbecue-accessoires en grillroosters. Wie weet viert u dit jaar kerst gewoon buiten. Gezellig rond het haardvuur, in een uniek verlengstuk van uw woning! 

Subtiel sterk
Een alternatieve vorm van terrasverwarming is de heatstrip. Met zijn slanke design en ultraplatte vormgeving is de heatstrip efficiënt en subtiel. De heatstrip heeft weinig ruimte nodig, is energiebesparend en eenvoudig in gebruik. Deze terrasverwarmer geeft indirecte verwarming op basis van kortegolfstralen. In tegenstelling tot gewone terrasverwarmers die een relatief hoog energieverlies hebben, doen de warmtestralen van de heatstrips de omgevingstemperatuur stijgen. De warmte wordt namelijk eerst door lichamen en materiaal opgenomen en pas dan aan de omgeving en de lucht doorgegeven. Heatstrips stralen geen licht uit en zijn dus visueel neutraler en subtieler dan terrasverwarmers met infraroodstralen. 

Faber heeft drie bijzonder fraaie buitenhaarden in zijn gamma. Model theMOOD is een moderne buitenhaard in cortenstaal, op gas en zonder frame. De haard is vrijstaand of ingebouwd te gebruiken en kan enkelzijdig of als doorkijkhaard geplaatst worden.
TheBUZZ is een strak vormgegeven en verrijdbare stalen buitenhaard op gas. De brander is onder de houtstammen geplaatst en slaat om de blokken heen. Zo lijkt het of de houtstammen écht branden.
TheTUBE is een prachtige, buisvormige buitenhaard op gas. Het model voorziet standaard een asbak in hetzelfde strakke design als de buitenhaard.
Meer informatie op www.faber.be 
Het Nederlandse bedrijf Terra Fuego verdeelt heatstrips van Duitse makelij in de Benelux. De heatstrips zijn hoogwaardig afgewerkt en hebben een zeer eigentijdse vormgeving. Ze bestaan in verschillende maten en zijn bedienbaar op afstand zonder batterijen. De heatstrips zijn dimbaar en hebben een timer met instelbare eindtijd. www.terrafuego.nl