In en om het poolhouse

Het poolhouse van tegenwoordig heeft de functie van opberghok en omkleedruimte al lang overstegen. Niet zelden is het een volwaardig bijgebouw dat een mix maakt tussen binnen en buiten, met een bij voorkeur verwarmd overdekt terras en/of grote glazen wanden die de tuin naar binnen trekken. Gezellig loungen, samen kokkerellen of ontspannen in de sauna? We kijken wat allemaal kan en mag in en om het poolhouse.

TRANSPARANTIE TROEF
Zie je het poolhouse eerder als een lounge- en/of eetruimte waar je, beschut tegen weer en wind, 360° rondom kunt genieten van de tuin en het zwembad, dan vormt een paviljoen met glazen wanden een mooie en eigentijdse designoplossing. Dit kan aan het huis worden aangebouwd, maar ook volledig vrijstaand worden opgevat. Het oogt licht en luchtig, integreert naadloos in eender welke setting en doet geen afbreuk aan de ruimte in de tuin. Let wel, dit concept werkt enkel wanneer je alles netjes en opgeruimd houdt. Anders wordt het al gauw een rommeltje, waar iedereen van buitenaf zicht op heeft. Wil je toch je kussens en tuinaccessoires in het transparante poolhouse opbergen, ga dan voor strakke boxen die aansluiten bij de stijl. Bij mooi weer schuiven de glazen wanden open en laat je de buitenlucht binnen. Sommige labels bieden ook een plooidak of een dakconstructie met kantelbare lamellen aan. Hierdoor wordt niet alleen de luchtcirculatie bevorderd, maar kan ook de lichtinval geregeld worden.

Kristallen doos
Het Spaanse Gandia Blasco biedt met Crystal Box een kant-en-klaar concept aan waarbij tot vier modules kunnen gecombineerd worden tot een strakke glazen buitenkamer met maximale oppervlakte van 40 m². De slanke aluminium profielen zijn verkrijgbaar in geanodiseerde uitvoering of in vier lakkleuren: antraciet, wit, zand en brons. Deze glazen buitenkamer heeft een vast gegalvaniseerd dak en een vloer in Nowood, planken in duurzaam kunsthout.
www.gandiablasco.com

HOUDEN VAN HOUT
Naast glas is en blijft hout een dankbaar materiaal voor de realisatie van poolhouses die één zijn met hun natuurlijke omgeving. Naast de eikenhouten poolhouses met hoog cottagegehalte, voor zij die gewonnen zijn voor een landelijke stijl, zien we ook steeds meer eigentijdse realisaties met hardhout, zoals bijvoorbeeld afrormosia, padoek, ipe, iroko of ceder. Op zoek naar een goedkoper alternatief? Dan vormt thermisch behandeld, gehard en verduurzaamd sparrenhout zeker een optie. Door het hout te combineren met glas, sierpleister, volkernplaat of een ander materiaal ontstaat een boeiend samenspel met een extra moderne toets. Enkele realisaties in de kijker.

 

Totaalproject in Afromosia en Trespa
Van multifunctionaliteit gesproken. Dit minimalistisch poolhouse, een realisatie van Bogarden, combineert de functies van een poolhouse met overkapping, een buitendouche, buitenkeuken en technische ruimte met die van een carport voor twee auto’s. Dit totaalproject op maat toont een geslaagde combinatie van Afrormosia hardhout en grijze Trespa, een onderhoudsvrije volkernplaat die zich herhaald ziet in de decoratieve muurtjes die voor een esthetische meerwaarde zorgen. Een geslaagd geheel.
www.bogarden.be

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het volledige artikel in ZwembadenPLUS 2018 (te verkrijgen in Carrefour, Delhaize en de beter dagbladhandel).