A//Afdekking
Een afdekking zorgt ervoor dat er geen bladeren of andere vervuiling in het zwembad terechtkomt. Maar nog belangrijker, een afdekking gaat verdamping tegen en houdt de warmte van het zwemwater vast. In principe volstaat een plastic zeil al. Maar esthetisch en veilig is dat natuurlijk niet. Daarom kiezen de meeste zwembadbezitters voor een (automatisch) rolluik met solarlamellen die het water verder helpen opwarmen. Heb je een kleine tuin? Dan kan een beweegbare bodem of een mobiel terras de oplossing zijn om het afgedekte zwembad te gebruiken als een extra terras. Verder bestaan er ook nog overkappingen die het zwembad met een 'koepel' bedekken. Kortom er is voor elk wat wils als het op afdekkingen aankomt.
B//Biophilic design
Biophilic design is een ontwerpwijze die inspeelt op het verbinden van mens en natuur. Dit door de directe en indirecte aanwezigheid van planten en groen in gebouwen en omgevingen. Dit concept heeft een positieve invloed op je (mentale) gezondheid. Het is dus zeker de moeite om je tuin, (binnen)zwembad en/of wellness volgens dit principe te ontwerpen. Ga voor muren van mos, weelderige (hang)planten en natuurlijke afwerkingen. Met muurvazen en bloempotten tover je in geen tijd je zwembadomgeving om in de hangende tuinen van Babylon.
C//Connected pools
Een zwembad van 20 jaar geleden kan je niet vergelijken met een zwembad van nu. De vraag naar luxe en comfort is veel groter en dat vertaalt zich in de praktijk vaak naar zwembaden die uitgerust zijn met domotica. Zulke zwembaden noemen ook connected pools. Vandaag is het al mogelijk om de lampen in de tuin te synchroniseren met de lampen van je zwembad. Je kan de waterbehandeling vanop afstand met je smartphone bedienen of de warmtepomp al enkele uren op voorhand laten draaien zodat de temperatuur van het zwemwater ideaal is tegen dat je thuiskomt. Maar connected pools brengen ook op vlak van onderhoud veel voordelen met zich mee. Het zwembadsysteem kan je koppelen aan de interface van je zwembadbouwer of technieker. Als er iets mis is, krijgt de technieker een foutmelding en kan hij een bepaalde service verlenen. Dit gaat van het leveren van extra chloor tot even bellen om te zeggen dat de stroom is uitgevallen. Er bestaan verschillende systemen om je zwembad helemaal te connecteren zoals bv. Vigipool, PoolCop of LivePool. Welk systeem je het beste gebruikt hangt af van de pompen, waterbehandeling of filter die men installeert. Wil je ook genieten van het gemak van een connected pool? Vraag ernaar bij je zwembadbouwer.
D//Desinfectie
De desinfectie van het zwemwater gaat nog een stapje verder dan ontsmetting. Wanneer we over desinfectie spreken, bedoelen we per definitie dat alle biologische ziekteverwekkers binnen de 10 minuten worden vernietigd. Het komt erop neer dat 99,999% van de micro-organismen dood is. Bij ontsmetting wordt 'slechts' 99,9% van de micro-organismen gedood. Bij privé-zwembaden is de volledige desinfectie van het water zelden noodzakelijk om het water zwemklaar te maken. Wanneer we naar openbare zwembaden kijken, is desinfectie echter wel nodig om uitbraken van parasieten zoals Giardia of cryptosporidium te vermijden. Om het zwembadwater te ontsmetten of desinfecteren kan je werken met chloor, zoutelektrolyse of koperionisatie. Veel hangt af van je persoonlijke voorkeur en je budget. Alle desinfectie- en ontsmettingsmethoden zorgen voor helder en veilig zwembadwater.
E//Energievriendelijk
Door de stijgende energieprijzen en het groeiend milieubewustzijn zijn zwembadeigenaars steeds meer op zoek naar energievriendelijke manieren om hun zwembad te verwarmen. Warmtepompen in combinatie met zonnepanelen lijken daarvoor de beste oplossing. Andere alternatieven zijn zonneboilers waarbij het de zon is die het water opwarmt. Een solar-afdekking warmt het water op en beschermt je zwembad tegen verdamping en warmteverlies. Wanneer je met een nieuwbouwwoning bezig bent, kan het echter interessant zijn om te investeren in een warmtepomp. Op die manier kan je de verwarming van je huis in de winter perfect afwisselen met de verwarming van het zwembad in de zomer.
F//Frequentiegestuurde pomp
In het verleden draaiden de zware zwembadpompen continu om het water door de reinigingsinstallatie te sturen. Maar dat verbruikte gigantisch veel stroom. Wanneer er niemand zwemt, hoeft een zwembadpomp niet op volle toeren te draaien. En dat is precies wat een frequentiegestuurde pomp doet. Dit soort pomp past zich aan naar het gebruik van het zwembad. Op momenten dat er veel zwemmers zijn, draait ze op volle toeren, wanneer er minder volk in het zwembad zit, wordt het toerental aangepast naar een rustiger tempo. De daarmee gepaard gaande besparing van stroom kan oplopen tot 80%.
G//Grondwerken
Aan de basis van elk goed geplaatst zwembad liggen de grondwerken. Best laat je die taak over aan een specialist. Het zwembad moet immers perfect waterpas liggen. Zeker als het om een overloopzwembad gaat. Al naargelang de mogelijkheden in je tuin zal je zwembadbouwer een grote of kleine graafmachine inzetten. Je zult versteld staan van de hoeveelheid grond die afgevoerd wordt.
H//Hybride zwemvijver
Een hybride zwemvijver schakelt moeiteloos over van een zwemvijver naar een natuurlijk zwembad en omgekeerd. Het systeem verenigt de voordelen van een klassiek zwembad met die van een zwemvijver. In de zomer wordt het moerasgedeelte afgekoppeld van het zwemwater waardoor de zwemvijver verandert in een biologisch zwembad. Het voordeel hiervan is dat je het zwemwater dan kunt verwarmen zonder dat er zich algen of een biofilm in vestigen. De moeraszone is op dat moment herleid tot een op zichzelf staande vijver. In de winter doe je het omgekeerde. Je laat het water
weer filteren door het moerasgedeelte en de plantenfilter waardoor je een zwemvijver krijgt.
I//Ionisatie
Ionisatie is een proces waarbij een atoom een elektron kwijtraakt en positief geladen wordt. In de zwembadwereld wordt dit proces ingenieus gebruikt om het zwemwater te ontsmetten. Met de hulp van elektroden worden zilver- en koperatomen geïoniseerd. Deze positief geladen deeltjes komen in het zwemwater terecht en gaan zich binden aan algen en virussen. Hierdoor sterven de microorganismen en wordt het water ontsmet.
J//Jetstream
Wie een kleiner zwembad heeft en toch echt baantjes wil trekken, kan een tegenstroominstallatie of jetstream installeren. Er zijn verschillende types. Een dubbele jet maakt dat de waterstroom beter verdeeld wordt over je schouders en je rustiger kan zwemmen. Je kan de kracht van de tegenstroming meestal aanpassen aan je trainingsschema. Toch zal het zwemmen met een jetstream altijd anders zijn dan zonder. Je kan de jets ook gebruiken voor een masserend effect.
K//Kleur van het zwembadwater
Water is doorzichtig, alles heeft dus te maken met de keuze van je zwembadfolie, zwembadtegels of andere afwerkingsmaterialen. De luchtgesteldheid, de diepte van het water en het zonlicht beïnvloeden de kleur zoals wij ze zien. Door het licht en de breking van het water krijg je soms heel andere tinten dan je zou verwachten. Informeer je daarom goed over de kleur van de afwerking die je kiest.
L//Lekbakken
Kies je voor een automatische waterbehandeling met chloor? Dan moet je het zwavelzuur en de chloor strikt van elkaar gescheiden houden in de opslagruimte met twee lekbakken. Een lekbak is niet meer of minder dan een plastic container die eventuele lekken opvangt. Als het zwavelzuur zich mengt met vloeibare chloor of in contact komt met chloortabletten krijg je namelijk chloorgas. Dit is een groengeel gas dat meteen ernstige schade aan je longen toebrengt. Het is aan de zwembadbouwer om deze lekbakken automatisch bij je installatie te voorzien. Doet hij
dat niet? Vraag er dan zeker naar, want ze zijn levensnoodzakelijk.
M//Monoblok
Een monoblok-zwembad is een zwemkuip die in een fabriek kant-en-klaar is gefabriceerd. Wie een monoblok wil zetten, kan kiezen uit een hele reeks standaardmaten. De meeste monoblokken zijn gemaakt van kunststof zoals vinylester. Er bestaan ook inox monoblokken. Het grote voordeel van een monoblok-zwembad is de snelle plaatsing. De kuipen zijn al
volledig uitgerust met alle techieken en een rolluik is vaak al ingebouwd. Monoblokken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.
N//Natuursteen
Vaak legt men terrassen aan in keramische tegels, maar je kan het zwembad ook laten afwerken met natuursteen. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. Natuursteen geeft je zwembad meteen een luxueuze uitstraling. Let wel op: te gladde tegels, materialen die ongelofelijk heet worden in de zon of scherpe randen, kan je maar beter vermijden. Bovendien kan niet elke soort waterzuivering gebruikt worden bij tegels uit natuursteen. Laat je dus altijd eerst goed informeren voor je een keuze maakt.
O//Overloopzwembad
Overloopzwembaden zijn momenteel erg populair. Ze zijn een esthetisch wonder en bovendien zorgt de overloop voor een niet te evenaren reiniging van het wateroppervlak. Het enige nadeel van een overloop is dat het water sneller verdampt. Helaas betekent dit dat de reinigingsproducten en de energie die gebruikt wordt om het water op te warmen, mee verdampen. Om dit tegen te gaan kan je ervoor kiezen om slechts één of twee randen van het zwembad van een overloop te voorzien. Het zwembad afdekken met een rolluik maakt ook een wereld van verschil wat verdamping betreft.
P//Patroonfilter
Patroonfilters zijn een milieuvriendelijker alternatief voor de standaard zand- of glasfilters. Ze hebben geen backwash nodig waardoor je heel wat water bespaart. Bovendien bieden patroonfilters een fantastische filterkwaliteit voor het zwembad. De geplooide patronen houdende minuscule vuildeeltjes beter tegen dan glas- of zandsustraat. De meeste patroonfilters kunnen deeltjes tussen de 10 en 12 μm uit het water halen. De filterfijnheid van een zandfilter ligt ter vergelijking tussen de 20 en 50 μm.
Q//Quotering
De aanschaf van een zwembad is meestal geen ondoordachte beslissing. Je wilt natuurlijk het beste resultaat voor je investering en dat begint met het kiezen van een betrouwbare zwembadbouwer. Daarom organiseert ZwembadenPlus ieder jaar opnieuw de wedstrijd 'Belgische Zwembad-, Wellness- en Zwemvijverbouwer' in samenwerking met de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals. Ook dit jaar publiceren we de zwembaden met de beste quotering in dit magazine. Blader snel naar het laatste artikel (p 284).
R//Rechte wanden
Zwemvijvers met een natuurlijke vorm, hebben vaak schuine randen die het gevoel van een oever nabootsen. Een mooie gedachte, maar schuine randen beperken wel de beschikbare zwemruimte. Bovendien kunnen ze wel eens glad zijn, waardoor het niet zo veilig is om in en uit het water te wandelen. Kies daarom altijd voor rechte wanden, ook al heeft je zwemvijver een natuurlijke vorm.
S//Skimmer
Een skimmer is het inbouwdeel van het zwembad waar het water wordt aangezogen. Skimmers zitten meestal net onder de boordsteen en bepalen de hoogte van de waterlijn. Het water loopt vanuit de skimmer naar de pomp en de filter. Gezuiverd wordt het dan van daaruit via inspuiters terug in de kuip gespoten. De inspuiters bevinden zich aan de andere kant van het zwembad dan daar waar de skimmers zitten. Zo ontstaat er een zeer lichte stroming in het water.
T//TCO
De TCO of 'Total Cost of Ownership' van een zwembad is een indicatie van hoeveel je zwembad zal kosten nadat het geplaatst is. Wanneer iemand in een zwembad investeert, heeft men vaak het idee dat er niet veel extra kosten zullen zijn. Toch is een jaarlijkse kost van € 1.500 à € 2.000 niet abnormaal voor het onderhoud, de verwarming, het waterverbruik, de ontsmetting enzovoort. Dit bedrag lijkt hoog, maar eens je je in het kostenplaatje verdiept, zal deze raming erg logisch zijn. Om onaangename verrassingen te vermijden, kan je vragen of de zwembadbouwer een indicatie geeft van de jaarlijkse kosten. Deze kosten zijn natuurlijk afhankelijk van vele parameters zoals het type zwembad, de afmetingen van het zwembad, de huidige energieprijzen en het type installatie en verwarming. Ook onafhankelijke factoren zoals de gewenste temperatuur van het zwembadwater en de lengte van het zwemseizoen zijn erg bepalend. Het is niet evident om zo een kostenraming tot op de euro nauwkeurig te berekenen, maar als de zwembadbouwer je een goede indicatie geeft, weet je ten minste waar je aan toe bent.
U//Uv-filter
Een uv-filter wordt vaak gebruikt als een desinfectiemethode bij zwemvijvers. Men pompt het water langs een lamp die ultraviolet licht uitstraalt. Dit licht doodt schadelijke organismen zoals algen. Eigenlijk is het niet echt een filter, maar een aanvulling op andere filtertechnieken. Het ultraviolet licht steriliseert het water ondanks een hoge doorstroomsnelheid van het water. Door een te groot
gehalte aan dood organisch materiaal dat in het water terechtkomt door het gebruik van een uv-filter, kan het soms zijn dat de overige filters overbelast raken.
V//Veiligheid
Kinderen zijn verzot op zwembaden. Maar soms kunnen ze nog niet goed zwemmen. Of komen er vriendjes spelen die nog niet kunnen zwemmen. En dan kan het snel mislopen. In Frankrijk is hierover een strenge wetgeving, in België niet. Er zijn verschillende mogelijkheden om het zwembad veiliger te maken. Je kan bijvoorbeeld een omheining om je zwembad plaatsen. Maar ook de afdekking speelt een belangrijke rol. Kies bijvoorbeeld niet voor een afdekzeil maar voor een stevig rolluik dat het gewicht van een volwassene kan dragen. Een van de veiligste afdekkingen op de markt is AquaGuard van T&A. Verder kan je een alarmsysteem plaatsen, dat afgaat als er iemand in de buurt van het zwembad is. Of je kan je kind zelf beveiligen met een alarm-armband die afgaat in contact met water.
W//Warmtepomp
Een warmtepomp zet energie uit de lucht om in bruikbare warmte. Meestal zijn deze systemen inverter gestuurd. Dat is een technologie waarbij de warmtepomp haar werking aanpast aan de omstandigheden. Eenmaal de gewenste temperatuur is bereikt, blijft de pomp op een laag niveau draaien. Wanneer de temperatuur verder afwijkt van de gewenste waarde, gaat de pomp automatisch opnieuw sneller draaien. Het grote voordeel van inverter- warmtepompen is dat ze tot 50% besparen op de verwarmingskosten van je zwembad. Bovendien kan je met de hulp van een warmtepomp het zwemseizoen tot eind september verlengen.
X//X-factor
Een zwembad verandert je tuin in een echte oase van rust, weg van alle stress en drukte. Maar ook sfeer, plezier en poolparty's zijn nooit ver weg. Bovendien waan je je constant op vakantie. Kortom een zwembad geeft je volledige woonomgeving een unieke x-factor!
Y//YouTube
Als zwembadeigenaar kom je af en toe wel eens een technisch probleem tegen. We raden je aan om altijd je zwembadbouwer hierover te contacteren. Wil je echter zelf ook wat wijzer worden? Dan kan je eens op YouTube rondneuzen. Daar staan tal van handige explainervideo's. Kleine tip: hou het YouTube- en de andere socialemediakanalen van ZwembadenPlus in de gaten voor extra informatie over zwembad en toebehoren.
Z//Zwemvijver
Een zwemvijver is een vijver die uitgerust is met een biologisch zuiveringssysteem waardoor je in het water kunt zwemmen. De waterpartij bestaat uit twee gedeeltes: het zwemgedeelte en het filtergedeelte, meestal moeras genoemd. Dat moeras is opgebouwd uit een substraat zoals lava of ander gesteente en specifieke moerasplanten die het water filteren.