Goed gegrild, graag!

Dit is het moment waar iedereen heeft naar uitgekeken: de barbecue wordt van stal gehaald, opgeblonken en grillklaar gemaakt. Maar misschien is jouw exemplaar wel eens dringend aan vervanging toe? Of misschien wil je weleens wat anders en ga je aan de slag met een plancha, rookton of pizzaoven? We zetten enkele nieuwe en bijzondere modellen in de kijker: van S tot XL, van houtskool of hout over elektriciteit tot gas.

Elektrisch meeneemmodel voor gemakszoekers

Opvallende trend: ook de gevestigde en grote barbecuelabels, die we vooral kennen van de royale en luxueuze modellen, pakken uit met een gestaag groeiend gamma aan compactere grills. Zo ook Napoleon Gourmet Grills dat met deze TravelQ Pro nu een kleine maar krachtige elektrische barbecue heeft die zich eenvoudig laat meenemen. Ideaal voor de gemakszoekers, al heb je natuurlijk wel een stopcontact in de buurt nodig. We noteren onder meer een vermogen van 2.200 Watt, traploze hitteregeling, een Wave grillrooster in geëmailleerd gietijzer en een optionele wagen voor wanneer je hem gewoon in de tuin wenst te gebruiken. Het hoge deksel met thermometer maakt dat je ook grote stukken vlees aan een lagere temperatuur onder gesloten deksel kunt garen. Een kleine met grote mogelijkheden.

nederlands.napoleongrills.be

What’s ha-app-ening?

Ook Weber denkt met de Pulse 2000 aan zij die gaan voor klein maar fijn én het gemak van een toestel op elektriciteit. Plug & play (or grill) is het motto. Dit toestel, met een vermogen van 2.200 Watt en twee afzonderlijk regelbare grillzones, is bovendien helemaal mee met de digitale trends. Zo is het uitgerust met de geïntegreerde iGrill-technologie, te gebruiken in combinatie met de Weber iGrill-app. Hiermee kan je het bakproces gewoon volgen op je smartphone.

www.weber.com

Italiaans barbecuedesign in miniformaat

Nog zo’n grote die het deze keer wat kleiner houdt: Boretti. Deze Terzo is de kleine broer van de populaire Barilo houtskoolgrill. Met hetzelfde authentieke Italiaanse ontwerp, dat verwijst naar de olievaten van weleer, garandeert de Terzo een perfecte verdeling van warmte. Terzo heeft  hittebestendige handgrepen, een makkelijk te ledigen aslade én een in het deksel ingebouwde thermometer. Een waardig lid van de warmbloedige Fuori-familie van Boretti.

www.boretti.com

Compact op gas

Graag compact, maar liever op gas? Dan is er onder meer deze Ferleon patiocooker. Dit handige en compacte toestel is uitgerust met drie verschillende, verwisselbare kookplaten: een geribbelde grill, een vlakke plancha of een gaspit. Ideaal om wat variatie te brengen in het menu. Omdat het oog ook wat wilt, is deze fraai vormgegeven barbecue verkrijgbaar in vijf trendy kleuren: parelwit, sneeuwwit, zijdegrijs, olijfgroen en matzwart. Ook handig: de bijhorende trolley met uitklaptafeltjes en een kast om je gasfles in op te bergen. De trolley is beschikbaar in de kleuren Cor-ten (roestbruin), wit en zwart.

ferleon.com

Premium plancha

De plancha, waarbij het voedsel rechtstreeks gebakken wordt op een geëmailleerde gietijzeren plaat, weet ook stilaan de Belgische culinaire harten te veroveren. Forge Adour breidt het gamma uit met de Premium-reeks die naast een roestvrijstalen uitvoering nu ook beschikbaar is in een wit gelakte finish met hoog designgehalte. Verkrijgbaar in drie formaten met één tot drie gasbranders. Dankzij de optionele trolley en afdekkap – eveneens in inox of wit gelakt staal - heb je meteen een strak en mobiel keukenblok met uitklapbaar blad en kast voor de gasfles. Naast de gasplancha’s is er ook een elektrische variant te verkrijgen, weliswaar enkel in roestvrij staal.

www.forgeadour.com - www.graham.com

Stoere rookton

Nieuw van Esschert Design is deze stoere rookton voor houtskool, verkrijgbaar in twee afmetingen. Het roken van voedsel is niet alleen een beproefde techniek om de houdbaarheid ervan te verlengen, het voegt ook een bijzonder aroma aan het eten toe. Vlees, vis, schaaldieren en zelfs kazen krijgen hierdoor extra smaak. Je kan zowel koud als warm roken in deze smoker. Bij warm roken (50-80°C) wordt het voedsel ook gegaard en mag het daarna meteen op het bord. Koud roken gebeurt op een lagere temperatuur van maximum 30°C. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de rooktijd en hoe langer de rooktijd, des te meer uitgesproken de rooksmaak. Op de geïntegreerde thermometer hou je de temperatuur in het oog. Voor buitenkoks op zoek naar een smaakuitdaging.

www.esschertdesign.nl

Made in Belgium

Graag een buitenhaard die je ook als veelzijdige barbecue kunt gebruiken en uiteraard ook omgekeerd? Vind je het bovendien iets hebben om op echt hout te bakken? Dan is er dit K60 tuinvuur van Tole, een Belgisch label dat multifunctioneel uit de hoek komt. Dankzij de verschillende bakplaten kun je niet alleen grillen en bakken maar bijvoorbeeld ook flamberen op de teppanyaki. Tevens beschikbaar: een wok en een speciale plank voor een authentieke raclette. Het afneembare werkblad en aanbouwbaar dientafeltje zijn enkele van de accessoires die het comfort competeren. De haard is uitgevoerd in cortenstaal met roestvrijstalen accenten en accessoires. Tevens beschikbaar: een bijhorende houtopslag.

www.tole.be

Perfecte steak

Nieuw van BBGrill is deze Original Genius Beef Grill. Ideaal voor zij die al beginnen watertanden bij de gedachte aan een perfect gegrilde en malse steak. De keramische infraroodbrander schroeit het vlees dicht zonder het te verbranden. Door het rooster in hoogte te verstellen, bepaal jij de bakwijze: van saignant tot bien cuit. Daarna is alles weer in een wip schoon, zo eenvoudig als dat.

www.outtrade.eu

Flexibel grillrooster

Paradepaardje onder de gasbarbecues van Barbecook is deze Siesta, hier in een trendy Black Edition. Eenvoudig in gebruik, makkelijk qua onderhoud. Een extra troef vormt de Dynamic Core Grill. Het centrale gedeelte van het grillrooster – daar waar de temperatuur het hoogst oploopt – kan eruit worden gehaald waardoor er plaats komt voor bijvoorbeeld een pizzaplaat, geëmailleerde gietijzeren contactplaat met geribbelde en vlakke zijde, smoker box of Dynamic Core Grill tray waarmee je de sappen kunt opvangen van bijvoorbeeld het kippetje aan ‘t spit. Barbecook Siesta barbecue is er in diverse formaten, voor gezelschappen van tien tot gemakkelijk achttien personen.

www.barbecook.com