Gezellig warm in en rond je poolhouse

Het weer mag dan al eens tegenvallen, toch wordt ook in onze regio de buitenruimte steeds populairder. Dat poolhouses tegenwoordig vooral open of halfopen gebouwd worden, is bijgevolg niet verwonderlijk. Het enige dat je nog nodig hebt om de hele zwembadomgeving in een huiselijke sfeer onder te dompelen en er het hele jaar door van te kunnen genieten, is wat verwarming.

Houtblokken kappen, het vuur aanwakkeren: voor sommige wellnessliefhebbers is het een essentieel onderdeel van hun ontspanning. Wie houdt van het knisperende geluid, denkt in de eerste plaats waarschijnlijk aan een open haard. Dat is inderdaad een mogelijkheid. Bogarden metst bijvoorbeeld geregeld open haarden in zijn houten poolhouses. Wil je echter iets mobieler zijn met je verwarming, dan kan je ook opteren voor een vuurschaal of vuurkorf. Op die manier creëer je een sfeervol kampvuurgevoel. Bij WALFiLii vind je bovendien robuuste vuurschalen van diverse afmetingen, zodat je zelf leuke composities kan maken. Liever modern en trendy? Bij Eurotuin kan je terecht voor de stijlvolle vuurschalen en vuurkorven van Barbecook.

Snel warm
Met hout sleuren is niets voor jou? Dan spreekt het gebruiksgemak van een gashaard je misschien meer aan. Je hoeft het vuur niet in gang te steken en de vlammen vergroten of verkleinen doe je in een handomdraai. Voor het zicht hoef je het in elk geval niet te laten, want ook gashaarden kunnen er vandaag helemaal uitzien als echte houthaarden. Een andere optie is gasheaters op te hangen of, indien je de verwarming af en toe eens op een andere plek wil zetten, een traditionele terrasverwarmer aan te schaffen.

Zelf bijvullen
Je wil een open haard, maar geen schoorsteen, geen gasleiding, geen elektriciteit. Een open haard met brandgel kan een oplossing zijn. Uiteraard is enige voorzichtigheid geboden, maar met brandgel krijg je onmiddellijk een gezellig vuur. Onder dezelfde categorie vallen ook de diverse buitenvuurtjes op bio-ethanol van EcoSmart Fire. Bio-ethanol is een energiebron die bij het branden geen geur, geen rook, geen assen of wat dan ook produceert. Met de verschillende designmodellen vind je bovendien gegarandeerd iets dat past bij jouw stijl.

Zalig infrarood
Het nadeel van een echt vuur is dat je er dicht genoeg bij moet zitten om jezelf op te warmen en de wind de warmte makkelijk weg kan blazen. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor infraroodverwarming. Infraroodstralen verwarmen je immers van binnenuit, terwijl je anders de omgevingslucht rond het vuur opwarmt. Vergelijk het met de zon op je huid tijdens het skiën: ook al vriest het rond je, jij hebt het lekker warm. Bij Timeless Wood zorgen ze ervoor dat de infraroodheaters – net zoals gasheaters – gewoon een onderdeel worden van je poolhouse. Gebaseerd op hetzelfde principe is ook de Heatstrip van Moonich in opmars. Deze donkere radiator is heel dun en eenvoudig en verwarmt in tegenstelling tot de gewone infraroodheaters zonder het typische rode licht. Net door dat esthetische aspect valt deze oplossing bij sommigen meer in de smaak.

Nieuwigheden
Mag het eens iets anders zijn? Hou je er vooral van na het zwemmen te genieten van een lekker glaasje wijn of heerlijk te tafelen? De producten van Mensa Heating bieden je een tafeltje én infraroodverwarming in één. En niet onbelangrijk, je hoeft niet te vrezen voor grijpgrage kinderhandjes, want de poot van de tafel wordt niet warm en kan dus veilig aangeraakt worden. Voor 2013 komen er overigens nog twee nieuwe, beloftevolle merken op de markt. Zo vroeg Phormalab zich af waarom infraroodheaters en -lampen niet wat stijlvoller konden zijn. Het resultaat is Hotdoor, een reeks infraroodlampen die een hoge performantie combineren met een elegant Italiaans design, verkrijgbaar in diverse modellen als staander, voor aan de muur of voor aan het plafond. Het tweede merk is Utihita, een moderne en milieuvriendelijke terrasverwarmer met infrarood als warmtebron. Dicht ziet hij er gewoon uit als een strakke, vierkante paal met een klein bedieningspaneel op een verrijdbare voet. Daarmee open je de elektrisch aangedreven verwarmingsarm en bedien je de verwarming, de ledverlichting en zelfs de standaard ingebouwde radio en mp3-speler. Deze terrasverwarmer is bovendien verkrijgbaar in een heleboel kleuren en kan ook afgewerkt worden met hout. 

Langer genieten
De conclusie is duidelijk: je kan je poolhouse zowel binnen als buiten op heel wat manieren verwarmen. Welke optie voor jou het meest geschikt is, zal afhangen van diverse factoren, maar in de eerste plaats toch van je persoonlijke voorkeur. Hoe dan ook is het zeker de moeite waard om in te investeren, want op die manier verleng je de bruikbaarheid van je poolhouse en buitenruimte gegarandeerd met enkele maanden.

Met dank aan:
Timeless Wood: www.timelesswood.be
BoGarden: www.bogarden.be
Mira Verde: www.miraverde.be
WALFiLi: www.walfilii.be
Eurotuin: www.eurotuin.be
EcoSmart Fire: www.ecosmartfire.com
Heatstrip: www.heatstrip.de
Mensa Heating: www.mensaheating.com
Hotdoor: www.phormalab.it
Utihita: www.utihita.be