Een knusse plek voor alle seizoenen

Een poolhouse is nu veel meer dan een poolhouse. Genieten over heel de lijn staat er centraal. Er zijn uiteraard de sanitaire voorzieningen en vaak is er een sauna. Dikwijls is er een halfopen gedeelte met keuken en salon. Ideaal om samen te relaxen. Met een open haard wordt zo’n poolhouse des te gezelliger. En de look is ook belangrijk: zo’n bijgebouw moet duurzaam zijn en in harmonie met de natuur.  

Multifunctioneel
Dit project illustreert ten volle hoe zo’n poolhouse multifunctioneel kan zijn en beantwoordt aan veel noden. Het is niet enkel een gebouw bij het zwembad. Deze poolhouse werd door Timeless Wood opgetrokken in Franse eik. Soms werkt men met Siberische lariks. Die laatste houtsoort heeft een ruwere look en isoleert het best. Men bouwt ook met gerecupereerd hout als je dat wil, of met gestoomd vurenhout. Dikwijls laat men het hout onbehandeld en krijgt het gaandeweg een nog meer doorleefd elan. Of je kunt het ter plekke laten behandelen met bleekolie, dan bekom je meteen versneld een volledige en gelijkmatige vergrijzing. Er wordt steeds gewerkt met een houten skelet waarbij de balken verankerd worden op aloude wijze. De constructie staat op arduinen of gemetste sokkels. Artisanaal vakmanschap van toen nieuw leven ingeblazen. Zo wordt elk dak afgewerkt als vanouds, met de nodige loodverbindingen op de nokken, noordbomen en zinken kraallijsten. Verfijning alom. Zulke bouwwerken ademen dan ook de sfeer van weleer, maar bieden je anderzijds wel alle hedendaags comfort. Zo is het poolhouse uitgerust met een haard en een inductiekookplaat. Buiten is er een douche. Het gesloten gedeelte is een kleedkamer met een toilet en een wastafel met een hippe watervalkraan, op maat gemaakt. Leuk is de afwerking van de bakstenen muren met kalei. Onderaan vormt de kalei in een tintje donkerder een plint. Vuur laait op in de haard in het poolhouse. Onder de nok met sierspanten en die ook netjes afgewerkt is met bleek riet, wacht een feesttafel. 

Deze poolhouse in harmonie met de natuur is tegelijk een halfopen buitenkeuken om gezellig in de tafelen bij de open haard. In het gesloten gedeelte zijn er luxueuze sanitaire voorzieningen.

Puur hout en riet
Het best wordt de eik reeds lang voor de verwerking verzaagd, zodat de balken al goed winddroog zijn. Op die manier geeft de constructie geen krimp. Bijkomend voordeel: men werkt dus met hout dat reeds mooi vergrijsd is. Door het eikenhouten bijgebouw vervolgens op de werf lichtjes op te schuren, ontstaat gelijk een patina. Je bekomt dus meteen die doorleefde look van jaren. Bij tuinarchitect Stijn Cornilly is een poolhouse altijd een charmant paviljoen dat verzinkt in het groen. In zo’n paviljoen dat idyllisch weerspiegelt in het water, waan je je even weg van de wereld. Je beleeft er de seizoenen van nabij. Ideaal om te relaxen en tot herbronning te komen. Zo’n paviljoenen worden opgetrokken in doorleefde eik en hebben steeds een rieten dak. Qua uitstraling ietwat sprookjesachtig. Tip: het hout wordt wel vooraf behandeld tegen schimmelvorming en vocht, maar voorts laat je het maar ongemoeid. Door veroudering zal dit bijgebouw enkel maar mooier worden met de jaren. 
De landelijke stijl is in, maar een poolhouse kan ook modern ogen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een strakke aanbouw bij de achtergevel, een overkapping waarmee je de overstap maakt naar het zwembad. Hier sluit het houtwerk van de constructie qua tint perfect aan bij de ramen. Die halfopen overkapping biedt onderdak aan een royaal buitensalon. Luidsprekers en spots maken dat het er genieten is doorheen de seizoenen en ook tot in de late uren. Interessant: dit overloopzwembad heeft een ondiep gedeelte dat dient als speelbad voor de kinderen en hun speelkameraden.

 

Onder het paviljoen bij het water waan je je even weg van de wereld. Je beleeft er de seizoenen en het toppunt van relaxatie en herbronning.

Hier is de poolhouse eigenlijk een overkapping tussen de gevel en het zwembad. Dit bijgebouw werd modern opgevat om aan te sluiten bij de bouwstijl van het huis. 

Heus huis in de tuin
Bij de in de grond verzonken spa van ClimaWorld hoort een poolhouse die meer iets heeft van een heus huisje in de tuin. Er is gewerkt met steen, pannen en hout zoals voor de eigenlijke woning is gebruikt. Zelfs het schrijnwerk is doorgetrokken, met ramen en een deur die zwart gelakt werden. Alles vormt één knap geheel. De woning vormt een hoek. Met de poolhouse bouwt men daar nog eens een hoek aan. Gevolg: er ontstaat een knusse binnentuin waar een microklimaat heerst. De bewoners genieten aldus het jaar rond van het wellnessgebeuren. Er gaat haast geen dag voorbij of groot en klein genieten van de heilzame werking van het water dat steeds de juiste temperatuur heeft. Eerst heilzaam bubbelen en dan compleet tot rust komen. In het salon van de poolhouse is het immers heerlijk nagenieten in badjas, met een goed glas en de tv aan. 

Dit poolhouse is echt een extra vleugel die hoort bij de woning. Heerlijk om hier uit te puffen in het salon, na een deugddoende wellnessbeurt in de tuinspa. 

Klein wellnesscenter
Laten de weergoden het afweten en heb je dus niks aan een zwembad in de open lucht, dan is een beschut bubbelbad beslist deugddoend. Hier bij Mira Verde heeft het eikenhouten poolhouse  een halfopen oversteek. Er staat een luxueuze tuinspa, in een intrigerende antracietkleur. Ilse De Meulemeester heeft hier de tuinspa een strak pak aangemeten. Dit stijlvolle bubbelbad met IDM label luistert naar de naam Hotspring Black Label. Er is plaats voor vijf personen. Het grensverleggend materiaal is perfect UV- en vochtbestendig, schimmelvrij en antibacterieel. Al even belangrijk: deze speciale badstof krimpt niet of zet niet uit onder invloed van weer- en temperatuurschommelingen. Boven het bubbelbad hangt terrasverwarming. Geen overbodige luxe. Maar de dimmer is wel een must, anders is het gauw te heet. Van dit concept geniet je ook nog in het putje van de winter. Het kabbelende water, de deugddoende waterjets en de terrasverwarming boven je hoofd… Echt zalig na een drukke dag. 

Bij deze poolhouse is er een halfopen uitbouw waar een bubbelbad je uitnodigt om te relaxen. 

Strak sfeervol
Met de poolhouse in witte sierpleister bewijst BoGarden dat de moderne aanpak van a tot z ook sfeervol kan zijn. Een pareltje van strakke architectuur. Opgetrokken op een 20 cm dikke betonplaat. Een strook in de tropische hardhoutsoort padouk zorgt voor een geslaagd streepje warmte in het geheel. Eerst oogt het hout rood maar gaandeweg zal het mooi en doorleefd vergrijzen. Je hoeft er vooral geen vinger naar uit te steken. Je hebt dus alle tijd om te genieten in en bij het zwembad. In het houten blok vind je de technische ruimte voor het zwembad, maar ook praktische accommodatie die je het leven aangenaam maken: toilet, douche en kleedkamer. Harde Recticel-isolatieplaten van 12 cm zorgen dat het binnen altijd lekker is van temperatuur. Het plat dak werd afgewerkt met duurzame rubber. Arduin siert de vloer en de badrand. ’s Avonds hullen de plafondspots en de lampen onder water het geheel in een feestelijk licht. Uit de ingewerkte luidsprekers weerklinkt luie loungemuziek. Het is fijn om hier samen aan de toog te hangen in gezelschap. 

Strak kan ook best sfeervol zijn.

Inspiratie nodig?
In het boek ‘Dromen van huizen en tuinen’ van Standaard Uitgeverij vind je volop inspiratie voor de bouw en inrichting van een poolhouse op maat. Een luxueus en lijvig werk aan slechts 24,95 euro. Nu overal in de handel.

Leuke ideeën 
BoGarden realiseerde in samenwerking met zwembadbouwer Philippe De Wilde een ronduit spectaculair project. De interieurarchitect van dienst is Dennis T’Jampens. De frame bestaat uit eik en de beplanking is Siberische lariks. Het gebinte steunt op sokkels in blauwe hardsteen. Op het dak gerecupereerde Boomse pannen. Het dakgebinte is tussenin blank bepleisterd, zodat er luchtigheid heerst. Rond de poel ruwe Bourgondische kasteeldals. Wat het concept zo bijzonder maakt: het buitenzwembad loopt door tot binnen. Met het schuifraam in zwartgelakt smeedijzer open is er vrije doorgang. Naast het zwembad wachten er enkele fitnesstoestellen. Verder biedt de poolhouse ook nog onderdak aan een sauna en een hammam. Het is hier dus gezond en sportief genieten op zijn best. In het verlengde van het wateroppervlak beland je in een leefkeuken met open haard. De trap op en daar is de kamer van de dochter. Er is ruimte genoeg om vriendjes en vriendinnetjes te laten logeren. En tot slot pikten we nog een leuk idee op in een woning gerealiseerd door villabouwer Sels en meester schilder Peter Deckers. Bij het zwembad prijkt achteraan in de tuin een poolhouse op maat, in strandstijl! De makers lieten zich namelijk inspireren door de authentieke strandcabines op wielen. Simpel maar ook sfeervol. Er gaat steeds een vakantiegevoel van uit… 

Spectaculair hoe hier het zwembad doorloopt van buiten tot binnenin de poolhouse. 

Elk zijn stijl
Er is voor elk wat wils onder de zon. De eikenhouten poolhouses van Lloyd Hamilton hebben een stijlvolle en aloude uitstraling. Er wordt ambachtelijk gewerkt met muurvaste houtverbindingen. Traditionele tegelpannen of antieke leien zorgen voor de gepaste finishing touch. Het hout vraagt geen onderhoud en krijgt automatisch een doorleefd zilvergrijs patina. Je hebt uitgekiende standaardmodellen in het gamma of men werkt volledig op maat. Elke realisatie ademt sfeer en oogt alvast uniek. Steeds meer vormen binnen en buiten een onlosmakelijk geheel om volop van te genieten. Vandaar dat er villabouwers zijn die ook ineens de bijgebouwen en de poolhouse voor jou realiseren zonder zorgen. Vetrabo is alvast thuis in alle stijlen en creëert idyllische woonoases van a tot z. Het poolhouse groeit aldus uit tot een waar huis in de tuin met alle gedroomd comfort. De realisaties van Crown Oak tot slot ademen die authentieke sfeer eigen aan Engeland en contreien. Een continent dat ons nog steeds aanzet tot wegdromen en mee de norm bepaalt aangaande cosy gezelligheid. Interessant: je kunt er ook een zelfbouwpakket kopen en zelf aan de slag gaan, het geeft beslist zeer veel voldoening om je met eigen handen gecreëerde poolhouse uit de grond te zien rijzen…

Luxueus zelfbouwmodel
HillHout heeft een collectie poolhouses die gezien mag worden, onder de naam Living Modulair Excellent. Uitgevoerd in vurenhout. Het zijn zelfbouwpakketten, maar je kunt ze ook laten plaatsen tegen een meerprijs. De plaatsing neemt wel maar één dag in beslag. De verdeelpunten vind je op de website. Levering aan huis is ook mogelijk en het bedrijf heeft ook een webshop. Prijs ongeplaatst: variërend tussen $ 1799 en 
$ 4599 naargelang het model. De grootste poolhouse is 390 x 724 cm groot, de hoogte bedraagt 245 cm. Er bestaat zelfs een versie van deze ‘outdoor cabin’ waarbij je een overkapping combineert met een handige gesloten tuinberging. Dankzij het modulair systeem is het mogelijk echt een poolhouse op maat samen te stellen. Er bestaan drie verschillende soorten wandelementen: geheel dicht, met klein en met groot raam. Zo’n ‘riant buitenverblijf’ bij het zwembad nodigt uit om er een relaxhoek in onder te brengen. Maar je kunt er ook ineens een beetje een buitenkeuken van maken. Zet er een barbecue neer. Of je kunt nog een stapje verder gaan. Daarom heeft de fabrikant meubels in hout en Belgische hardsteen ontwikkeld, die een solide basis vormen voor een echte kookunit. 

Met zo’n modulair systeem kun je echt zelf voor de gedroomde opstelling opteren.

Info 
Timeless Wood: www.timelesswood.be
Stijn Cornilly: www.stijncornilly.be
Mira Verde: www.miraverde.be
ClimaWorld: www.climaworld.be
ClimaWorld Nederland: www.climaworld.nl  
Ilse De Meulemeester: www.ilsedemeulemeester.be
BoGarden: www.bogarden.be
Hillhout: www.hillhout.com
Peter Deckers: www.peter-deckers.be
Lloyd Hamilton: www.lloydhamilton.be
Crown Oak: www.crownoakeurope.be 
Vetrabo: www.vetrabo.be