De nieuwste zwembadverlichting… TEGEN HET LICHT GEHOUDEN

Naast zwemplezier verschaft een zwembad je genoeglijk welbehagen. Met zwembadverlichting heb je een zee aan mogelijkheden. Dat je moet gaan voor zuinig, duurzaam en goed afgemeten lijkt logisch. Maar wat met de kleuren en esthetiek? En hoe zit het met de automatisatie en de integratie van de nieuwste technologie? Wij houden het nieuwste kwaliteitsaanbod op de markt even voor jou tegen het licht.

Waarom ledverlichting?
We steken alvast ons licht op bij Aquatechno omtrent de huidig gangbare zwembadverlichting. Waarom zouden we kiezen voor ledlampen in plaats van halogeenlampen? Ledverlichting maakt in tegenstelling tot halogeenlampen geen gebruik van gas, maar wel van een vaste stof om licht op te wekken. Ledverlichting is duurder maar daar staat tegenover dat ze veel langer meegaat: tot wel 50.000 branduren! Het verbruik ligt bovendien 50% lager wat het tot de meest zuinige lichtbron maakt op dit moment. Bijkomende voordelen van deze eigentijdse lampen: ze zijn schokbestendig en warmen niet op.

 

Dimensionale beleving
Licht zorgt voor speelsheid in en rond het zwembad. Bij Outside Living hadden ze het lumineuze idee om licht te combineren met bewegend water. Dat leverde een extra dimensie op die de zintuigelijke belevingsgraad aanzienlijke verhoogde…Straight is een Ubbink-designwaterval met een grote impact, over heel de lijn, op het relaxerende wellnessgebeuren. Het design alleen al spreekt tot de verbeelding. Het grote ontwerp (54x30x42 cm) is uitgevoerd in roestvrij staal onder de noemer rvs 316L. Hoogwaardig materiaal dat perfect bestand is tegen de invloeden van chloor en zout. Liefst 20 blauwe leds met een laag verbruik van 2,5W laten het water schitteren dat krachtig ontspruit aan de 72 waterjets die in twee rijen gepresenteerd zijn. Voorzien van een veilige 12V transfo en 5m kabel. Makkelijk zelf te assemberen en installeren. De waterbevoorrading verloopt langs het filtersysteem van het zwembad. Richtprijs: €485.

Mobiel en autonoom
In het assortiment bij Graham valt ons oog op de mobiele lampen van het merk Loon. Deze modellen kan je naar wens benutten voor zowel het interieur als het exterieur. De meeste zijn zelfs ontworpen om in het zwembad te laten drijven. Het opladen ervan duurt ongeveer vijf uur en dan garandeert de batterij van de lampen een autonomie van tien uur. Met Loon en Graham zet je in op milieu- en budgetbewuste duurzaamheid: ledverlichting van slechts 1W gekoppeld aan een lithium-ion-polymeer accu. Bovendien gebeurt de fabricatie van de armaturen met polyethyleen en daarvan is gebleken dat het de tijd trotseert. Je kunt met het beschikbare gamma echt de sfeer creëren die je beoogt volgens het moment en de gelegenheid want qua tint en witintensiteit zijn er veel variatiemogelijkheden. Zo kun je het licht van de Kubic en de Platoon laten dansen zoals bij kaarsen. Bij de Bubble- en de Seed-lamp, respectievelijk €75 en €89 geprijsd, beschik je over een kleurencarrousel waarbij automatisch blauw, rood en groen de revue passeren, of je kunt de modus ‘chillen’ inschakelen. Bij alle types kun je werken met een afstandsbediening.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het volledige artikel in ZwembadenPLUS 2018 (te verkrijgen in Carrefour, Delhaize en de beter dagbladhandel).