Creëer je ultieme zwembadomgeving

Waar is de tijd dat je zwembad een kuip was om in te zwemmen en dat je bij de aankoop van tuinmeubilair de keuze had uit een plastic set in wit, donkerblauw of donkergroen? Ze zijn nog steeds beschikbaar voor de liefhebbers maar over het algemeen kunnen we stellen dat onze tuin - met het zwembad in een centrale rol - een nieuwe plek in ons leven heeft gekregen. Meer en meer wordt de tuin een volwaardige leefruimte die we optimaal willen benutten en volledig naar onze smaak willen inrichten. 

We werken hard en in de schaarse vrije tijd die ons rest willen we optimaal genieten van het leven, ons gezin, onze vrienden, ons huis. We hebben nood aan ontspanning maar willen ons er liever niet al te ver voor verplaatsen. Vakantie in eigen huis is de nieuwe trend en dan staan sfeer, gezelligheid en comfort voorop. De tuin en het zwembad spelen een belangrijke rol in het oproepen van dit vakantiegevoel. Niet verwonderlijk dus dat er steeds meer aandacht gaat naar het creëren van de ultieme zwembadomgeving. Nieuwe uitvindingen of verbeterde versies van bestaande producten volgen elkaar in sneltempo op. Hoog tijd dus om een en ander op een rijtje te zetten zodat ook jij deze zomer de ultieme zwembadomgeving kunt scheppen.  

Geen trends
“De belangrijke trend is dat er eigenlijk geen trend meer is”, vertelt Saskia De Mits van ’t Huis van Oordeghem. “Waar het op neer komt, is dat ‘buiten’ moet kloppen met ‘binnen’. Of anders gezegd, de interieurstijl in huis wordt ingenieus en doordacht verder gezet bij het ontwerpen van het terras en de zwembadomgeving. Zoveel mensen, zoveel stijlen en dus kan alles, zolang het een eenheid vormt met het interieur. Op die manier creëren we harmonie en vergroten we onze leefruimte. Steeds meer mensen doen dan ook een beroep op specialisten die samen met hen een persoonlijke buitenomgeving scheppen. Een omgeving die uitnodigend is en die je doet verlangen naar mooi weer. Een gezellige loungehoek, een buitenbar en –keuken, designmeubelen, sfeervolle verlichting zowel in de tuin als op het terras… Het zijn allemaal nieuwe evoluties die helpen bij het vormgeven van deze droom. Samen met het belang van het buitenleven, stijgt ook het belang dat mensen hechten aan kwaliteit. Dat hebben de fabrikanten goed begrepen waardoor we een luxueuzere en doordachte afwerking zien met meer oog voor details. Een evolutie die we alleen maar kunnen toejuichen.” 

Kunst met grote ‘K’
Als we dan toch op zoek gaan naar nieuwe trends, dan is de opkomst van kunst in de tuin er zeker één van. We spreken dan niet over een klassiek, bronzen beeld maar over moderne werken van gerenomeerde kunstenaars. Reeds bij het ontwerp van de tuin wordt rekening gehouden met hoe en waar de kunstwerken het best tot hun recht zullen komen en wordt er al speciale verlichting voorzien die het kunstwerk perfect moet doen uitkomen. Dan kan de zoektocht beginnen naar het werk dat perfect past in het geheel. 

Het poolhouse: van tuinhuis tot mini wellnesscentrum
De belangrijkste evolutie is echter het groeiende belang van de poolhouse. Was de poolhouse vroeger veeleer een veredeld tuinhuis waar de technische installatie van je zwembad stond en waar je je discreet kon omkleden, dan wordt het de laatste jaren steeds meer een heus mini wellnesscentrum. Een poolhouse wordt enerzijds groter van oppervlakte - modellen van 10 m x 15 m zijn geen uitzondering - en wordt anderzijds ook heel anders ingericht. Ook hier staan gezelligheid en luxe voorop. Een comfortabele zithoek, een bar, aparte kleedkamers, indirecte verlichting, een ingebouwde stereo-installatie, draadloos internet, een glazen wand om het zicht op de tuin te behouden… Het poolhouse wordt een oord van knusse geborgenheid met alle luxe die het leven zo aangenaam maakt. Die luxe komt zeker tot uiting in de wellnessvoorzieningen die er eveneens een plekje vinden: een infraroodcabine, een sauna, een stoombad, regendouches, een dompelton…
“Deze ontwikkeling stellen we ook vast”, zegt Ann Van de Paer van Sanigo Wellness. “De privé-sauna’s zijn al jaren een succes maar steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om thuis wellnessfaciliteiten te installeren. Zo kunnen ze, wanneer het hen uitkomt en ze een paar uur vrij hebben, genieten van hun eigen oase van rust. De trend dat de wellnessfaciliteiten moeten passen in het geheel is zeker een feit. De afwerking moet tot in detail afgestemd zijn op het interieur zodat de klant een grotere eenheid in zijn woning krijgt.” 

De Sunshower
Omdat de oppervlakte toch enigszins beperkt blijft, creëren fabrikanten producten die de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk benutten. Zo is er bijvoorbeeld de combinatiecabine van sauna en infrarood. Een ander product op de wellnessmarkt is de Sunshower. 
Een douche met UV- en/of infraroodlampen. De lampen worden ingebouwd in de wand en terwijl je geniet van je dagelijkse douche, kun je meteen een kleurtje opdoen en je vitaminen D op peil houden. Een dagelijkse portie mild zonlicht gedurende 10 minuutjes is immers gezonder dan langere sessies een paar keer per week. De infraroodlampen stimuleren dan weer de bloedsomloop, hebben een positief effect op reuma en helpen spieren en gewrichten sneller te herstellen na het sporten.  

Polyvalent gebruik
Ook de buitenkant van de poolhouse wordt optimaal ingezet in de buitenbeleving. Een ruim, overdekt terras met een open haard en een ingebouwde buitenkeuken biedt de bewoners de kans om tot ’s avonds laat te tafelen of ook bij frisser weer te genieten van de tuin. Of wat dacht je van een winterbarbecue voor vrienden? Zo wordt de poolhouse niet enkel een zomerverblijf maar een volwaardige, tweede woonst in je eigen tuin. Niet verwonderlijk dus dat ook het gebruik ervan is geëvolueerd. Het wordt steeds vaker gebruikt als gastenverblijf, omgetoverd tot een kinderparadijs waar vriendjes kunnen blijven slapen of tot partyzone waar tienerzonen en -dochters feestjes kunnen geven. 

Elementen voor een nieuwe zwembadomgeving
Is je zwembadomgeving niet meteen toe aan een totale facelift maar hou je ervan om regelmatig nieuwe accenten te leggen? Is binnenhuisinrichting - of moeten we spreken van buitenhuisinrichting?! - een passie en ga je graag op zoek naar leuke accessoires? Dan belooft het een boeiende zomer te worden want er zijn heel wat nieuwe trends te bespeuren. Kort samengevat? We gaan voor veel kleur, een mooi en luchtig design en het samenbrengen van verschillende materialen.

Tuinmeubilair
De tuinmeubelen winnen aan elegantie. De rechthoekige poten maken plaats voor gebogen profielen en fijne, U-vormige poten. Het klassieke moet wijken voor subtiele afrondingen waarbij de nadruk ligt op een mooi design. Sleutelwoorden zijn luchtig, elegant en tijdloos. Ook in de cottagestijl zien we dat de robuuste meubelen in tropische houtsoorten fijner worden.   

Verrassende combinaties van materialen
Daarnaast valt ook de verrassende combinatie van materialen op. Tot voor kort werd de markt gedomineerd door twee, eerder gescheiden stijlen: de cottagestijl met houten meubelen enerzijds en een moderne stijl met veel glas, inox en aluminium anderzijds. Dit jaar zien we een nieuwe trend die hout combineert met moderne materialen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tafel met een wit aluminium onderstel en een houten tafelblad? Uitdagend maar geslaagd. Hou er wel rekening mee dat hout evolueert en vergrijst met de tijd. De nieuwe kleurnuances die hierdoor ontstaan vormen evengoed een mooi geheel met de doordacht gekozen aluminium kleuren of het inox onderstel. Een belangrijk element om in gedachten te houden wanneer je een nieuw tuinmeubel kiest. Meubelen in vlechtwerk lijken wat over hun hoogtepunt heen te zijn maar blijven desondanks erg populair. Zeker nu ze ook verkrijgbaar zijn in fijner vlechtwerk waardoor ze eleganter ogen. Natuurlijke tinten zoals camel, bruine tinten en zwart doen het nog steeds goed maar nieuwe, moderne kleuren zoals off white, seashell en lichtgrijs nemen meer en meer het voortouw omdat ze zo mooi passen bij een blauwstenen terrasvloer of bij de gevelkleur van de woning.

Onmisbare loungehoek
Maar welk materiaal je ook kiest, het belangrijkste blijft dat je heerlijk kunt ontspannen en genieten in je tuin. Daarom blijft een loungehoek onmisbaar. Die maak je helemaal op maat en aangepast aan je gezinssituatie dankzij de modulaire systemen die nog steeds goed scoren. L-vorm, U-vorm, 5 of 8 eenheden, een dagje met het gezin of een feestje voor de vrienden? Je kunt eindeloos variëren en voor iedere gelegenheid het perfecte salon samenstellen. Behoed je echter voor een te overladen terras en tuin. Comfort staat centraal maar overdaad is uit den boze. Ieder meubel moet zijn plaats hebben en ten volle tot zijn recht kunnen komen. ‘Minder is meer’ is nog altijd de leuze. 

Kleur is ìn
“Een loungehoek is heerlijk maar het zijn de kussens en andere accessoires die hem echt àf maken en ook hier waait er een nieuwe, frisse wind”, vertelt Michel van Weehaeghe, zaakvoerder van Meubili. “Waar vroeger soberheid en rustgevende tinten troef waren, zegeviert nu de kleur. En niet één specifieke kleur, nee, alle kleuren worden met open armen verwelkomd en het liefst van al gecombineerd. We zagen het deze winter al in de mode: de colorblocking. Een groene broek met felblauwe blouse, een gele sjaal en rode schoenen? Geen probleem. Diezelfde trend zien we ook in de tuinmeubelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lange, witte tafel met 10 stoelen, allemaal in een ander kleurtje? Is dat toch wat te druk? Dan opteer je gewoon voor één of twee kleuren.” Een grote evolutie wat kleur betreft zien we in de zetelkussens. Vroeger werd kleur toegevoegd via kleinere sierkussens en waren de basiskussens voornamelijk wit of beige. Nu hebben de meeste merken ook basiskussens in felle kleuren. Dat heeft alles te maken met nieuwe ontwikkelingen in materialen. Het is pas sinds kort dat men er in geslaagd is om kussens te produceren die UV-bestendig zijn en dus hun kleur behouden. Op de gekleurde basiskussens leg je al even kleurrijke sierkussens met streepjes - heel erg ìn deze zomer - of victoriaanse prints.  
Word je rusteloos van zoveel kleur? Maak je geen zorgen: naast de kleurrijke modellen behoudt ieder merk zijn standaardversies in rustgevend wit, zwart en taupe. Naar eigen smaak kun je dan nog wat kleur toevoegen via sierkussentjes. En zo vindt iedereen zijn gading in het aanbod.

Gebruiksgemak
“Een andere, opmerkelijke ontwikkeling is het grotere gebruiksgemak van het tuinmeubilair”, vertelt Michel van Weehaeghe nog. “De betere merken bieden meer en meer producten aan die zomer en winter buiten kunnen blijven. Zélfs de kussens en vullingen kunnen tegen regen, vrieskou en sneeuw. Zo hoef je je geen zorgen te maken over een onverwachte regenbui en kun je op een mooie winterdag genieten van je loungehoek zonder eerst alles weer te moeten installeren.” 
Bij ’t Huis van Oordeghem horen we dan weer een andere evolutie. Saskia De Mits: “Onze klanten aanvaarden het onderhoud van materialen weer beter. Ze verkiezen bijvoorbeeld het gevoel en de textuur van indoor stoffen boven het gebruiksgemak van hoogkwalitatieve kunststoffen. Dat zij de kussens binnen moeten leggen als het regent of tijdens de winter, nemen ze erbij.”   

Buitentapijten
Nieuwkomer in de tuin is het buitentapijt, vervaardigd uit kleurvaste, syntethische vezels die tegelijk stevig en zacht zijn. Heerlijk onder de blote voeten, geluidsabsorberend en beschikbaar in alle mogelijke tinten én natuurlijk ook met streepjes. Je legt het tapijt waar je maar wilt: onder je tafel, in je loungehoek, in je veranda, rond het zwembad… De toepassingen zijn legio. Dankzij een buitentapijt creëer je nog meer het gevoel dat je tuin een volwaardige leefruimte is. De tapijten zijn weerbestendig, bestand tegen UV-stralen en waterdoorlatend. 

Buitenkeukens
Koken is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire vorm van ontspanning. Maar niets is zo ongezellig als enkele uren voor het avondeten naar binnen te moeten gaan om daar, weg van iedereen, te kokkerellen. De buitenkeukens vormen dan ook de perfecte oplossing voor wie graag kookt en toch bij het gezelschap wil blijven. Het modulaire systeem biedt bovendien de mogelijkheid om je buitenkeuken volledig naar je hand te zetten met bijvoorbeeld een wokbrander, een grillplaat, een groter werkblad, een koelbox, een waterkraan met spoelbak, enz. Hoewel de mobiele trolley’s nog altijd populair zijn, worden veel buitenkeukens op een vaste plaats gemonteerd.  

Verlichting
Wanneer het laatste zonlicht stilaan verdwijnt, maakt niets je zomeravond gezelliger dan de juiste verlichting. Sfeervol en indirect maar liefst ook functioneel. En daar was nog ruimte voor verbetering. Gezelligheid stond altijd voorop maar een boek lezen in de zetel, daar vond je niet zo makkelijk de juiste verlichting voor. Daar komt dit jaar verandering in dankzij de staande lamp. Inderdaad, net zoals in het salon kun je voortaan ook in je loungehoek een of meerdere staanlampen plaatsen. Handig als je in je eentje een boek wilt lezen en tegelijk sfeervol genoeg als je bezoek hebt. 
Daarnaast is er nog de verlichting van je zwembad en de vele lampen in alle mogelijke vormen en groottes die je her en der kunt plaatsen en zelfs op het water kunt laten drijven. Zo creëer je zelf je duizend-en-één nacht. 
Hoewel sommigen beweren dat de ledverlichting stilaan verdwijnt, zien we ze toch weer opduiken als indirecte verlichting. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ijsemmer of plantenbak met verlichting of een tafel van Manutti waarvan één poot verlicht is? In plaats van werkelijk te verlichten, worden de ledlampen dit jaar gebruikt als speels detail.
De verlichting van je tuin laat je best aan een vakman over als je een perfect resultaat wilt. Het belichten van bomen en struiken is een vak apart waarbij rekening moet gehouden worden met de vorm en de groei. 

Met dank aan
’t Huis van Oordeghem – www.hvo.be 
Sanigo Wellness – www.sanigo.be 
Meubili – www.meubili.be