Buitendouches, aan te raden of alarmerend?

Bij een zwembad, zwemvijver of wellnessfaciliteiten in de tuin hoort een buitendouche, dat is logisch. Maar een buitendouche kan ook op zichzelf staan. Voor elke stijl van tuin en terras vind je de gepaste buitendouche.

Een buitendouche zorgt voor een goede hygiëne voor zowel jezelf als voor het zwemwater. Voor het zwemmen kan je je ontdoen van alles wat je zwemwater vuil kan maken zodat de filter niet overbelast raakt. En na het zwemmen is het goed om je lichaam af te spoelen van chloor of zout.

Er bestaan verschillende systemen om een buitendouche te installeren. Het meest eenvoudige is via een aansluiting op de tuinslang. Ga je voor een volledig leidingsysteem dan kan je een luxueuze uitvoering met mengkraan installeren voor de ideale watertemperatuur. Tussenin heb je de zonnedouches, die water opwarmen via de zon in een waterreservoir. Maar vanaf het moment dat we spreken over warm water moeten we bedacht zijn op de aanwezigheid van legionella. Zeker bij douchesystemen die vaak stilstaan.

 
 

Voor douchesystemen met een mengkraan wordt aangeraden om de leidingen goed onder de grond te installeren. Hierdoor vermijd je opwarming door de zon. Wanneer de douche langere tijd heeft stilgestaan, moet je voor het eerstvolgende gebruik het water laten doorlopen om de mogelijke ontwikkeling van de biofilm met al dan niet legionella, weg te spoelen. Op het internet lezen we dat dit minimaal 3 minuten moet gebeuren. Wanneer we echter met een specialist terzake spreken, komen totaal andere cijfers naar boven. Om de aanwezigheid van legionella weg te krijgen, moet je het water 20 minuten op 60°C laten doorlopen. Is het water 70°C volstaan 10 minuten. Maar pas als het water 80°C is, zijn 3 minuten voldoende. Is er een mogelijkheid, laat dan steeds de leidingen leeglopen na de zomer en sluit de watertoevoer af. 

Een buitendouche waarbij het water wordt aangevoerd via een tuinslang houdt een kleiner risico in, zolang de tuinslang niet in de zon ligt. Blijft die in de schaduw staan, is de kans klein dat de temperatuur boven de 20°C gaat. Maak de slang dus na gebruik steeds watervrij en berg ze op in de schaduw. Om elk gevaar uit te sluiten, laat je het water eerst lopen met de sproeikop onder water. Want het is door het inademen van besmette waternevel dat je ziek wordt.

Het grootste risico voor een legionellabesmetting ontstaat bij de zonnedouches of de buitendouches met het kenmerk ‘solar’. Dat wil zeggen dat het water verwarmd wordt met behulp van zonne-energie. Alle solardouches hebben een reservoir waar ongeveer 25 liter water in kan. Op dit reservoir zit een zonnepaneel. Zodra de zon hierop begint te schijnen, wordt het water in het reservoir verwarmd. Door de zon warmt het water op en blijft het een lange tijd op 40°C in het reservoir, en dit houdt net het grote gevaar in. Wanneer je het water in de watertank ververst, ben je je warme water kwijt. En dat doet ook niets aan de biofilm die zich aan de binnenkant van het reservoir of de leiding heeft kunnen vestigen. Dit soort douches wordt dan ook ten stelligste afgeraden!

 

Indien je toch al zo een solardouche in de tuin hebt staan, geven wij enkele bijkomende tips om het toch veiliger te maken:

  1. 1. Een toevoeging van 10 ppm waterstofperoxide aan het water doodt de aanwezige legionellabacteriën. Dit kan via een Dosatron doseerpomp geregeld worden. De pomp wordt aan de watertoevoer aangesloten en werkt volledig autonoom zonder elektriciteit, maar door de waterstroom. Niet de goedkoopste, maar wel de veiligste oplossing. 


  2. 2. Een legionellafilter in de douchekop houdt de bacterie tegen voor hij naar buiten kan komen. Deze filters filtreren alle bacteriën tot 0,2 μm. De filters hebben een maximum gebruiksduur van 1 maand. Nadien dient de filter absoluut vervangen te worden! Hou je je niet aan deze tijdige vervanging? Dan bestaat het risico dat de filter scheurt waardoor de opgehoopte legionella vrijkomt en er een veel groter risico op besmetting ontstaat.


  3. 3. In plaats van de tuinslang kan je de douche aansluiten op je zwembadwater. Hierdoor heb je de ontsmetting van het water door de chloor in je zwembad. Je hebt dan niet het plezier de chloor van je af te douchen na het zwemmen, maar dat weegt niet op tegen het gevaar van een legionellabesmetting.


  4. 4. De solarfunctie moet niet per se gebruikt worden. Je kan de douche rechtstreeks aansluiten op een tuinslang zonder het waterreservoir te gebruiken. Het water wordt dus niet verwarmd met behulp van zonne energie en je verlaagt het besmettingsrisico. Laat de slang niet in de zon liggen en ledig hem na elk gebruik!


Heb je alle veiligheidsmaatregelen goed doorgenomen en opgevolgd? Dan kan er wel genoten worden van de zomerse verkoeling en waterpret! Is duidelijk welk systeem je wil en kan installeren? Dan rest je enkel nog een keuze te maken uit de verschillende modellen op de markt. Ook de locatie moet even overwogen worden. Geen plaats is te gek om een buitendouche te installeren. Maar denk eraan dat je vanuit de douche snel je zwembad of spa wil bereiken.

 

LEES MEER TIPS IN ZwembadenPlus magazine