Baden in sfeer

Een zwembad dat constant aangenaam van temperatuur is, nodigt op eender welk moment uit om er in te duiken. Met het juiste licht baadt het geheel ook als het donker is in een welbepaalde, door jezelf uit te kiezen, sfeer. Het is bon ton om in het zwembad te werken met licht dat qua kleur kan variëren. Leuk zijn ook lampen die dobberen op het water. Sommige ontwerpen rond het zwembad zijn echte blikvangers. Ook ‘in’ zijn mobiele lichtobjecten en als meubels vermomde lampen. 

Mensen genieten dus ook ’s avonds tot in de late uren en ’s morgens bij het ochtendgloren van hun zwembad. Laat ook regen of kou je niet tegenhouden, het rikketikken op het wateroppervlak en het feit dat je het hoofd koel houdt terwijl je het lichamelijk heerlijk naar je zin hebt, bezorgt je een verrassende energieboost. Op elk moment van de dag genieten van een compleet wellnessgebeuren in de tuin, het is werkelijk hot. Sfeerlicht is daarbij een niet weg te denken element. Het aanbod in zwembadverlichting is legio. Wij belichten de nieuwste trends en producten. 

Doorheen de seizoenen
Van ClimaWorld zijn de in de tuin verzonken tuinspa’s waar je winter en zomer van geniet. Zo’n luxueuze tuinspa is niet enkel een bubbelbad maar ook een zwembad. Dankzij een speciaal apparaat kun je tegen de stroom op zwemmen en dan maakt het niet uit dat je weinig oppervlakte ter beschikking hebt. Je zwemt eigenlijk sur place. Neusje van de zalm is een bovengrondse spa uitgerust met een minibar. Er bestaat ook een model met een verborgen TV, die je dan, elektrisch gestuurd, te voorschijn tovert. Nog interessant: de functie waarbij het stomend bad zich in een verfrissende nevel hult. De verlichting is een zeer belangrijk punt bij zo’n spa, zo krijg je echt een therapeutische werking. Geprogrammeerde leds staan garant voor geslaagd relaxen. Je wordt echt ondergedompeld in een bad van bewegende kleurtoetsen die volop fysisch en psychisch positief inwerken. Jong en oud is dol op zo’n heilzame en deugddoende beleving van de seizoenen in de tuin. 

Kleurencarrousel 
Heilzaam ontspannend is het ook in en rond zo’n zwembad met exclusief Philippe De Wilde signatuur. De verlichting onder water stuur je met de afstandsbediening. Je beschikt over een waaier aan kleuren en opteert voor een vaste kleur of laat de kleuren als in een carrousel de revue passeren. De keuze is groot: groen, blauw, paars, roze,… je beschikt over zestien kleuren in het totaal. Je kunt ook programma’s aanklikken en dan wordt een bepaald palet doorlopen volgens een vast patroon en in een zekere cadans. Dit zwembad is 14 m x 3,5 m groot. De verlichting onder water omhelst drie reusachtige Spectra Vision spots bestaande uit ledlampjes. De trap wordt extra geaccentueerd. “Bij het gieten van de betonnen kuip voorzien we inbouwnissen zowat halverwege de wanden. Daar komen die spots dan in te zitten”, aldus Philippe De Wilde. “Zulke spots zijn duurzaam èn zuinig. Mochten we zo’n spot dan toch eens moeten vervangen, dan is dit gauw gebeurd.” Prijs: 1 600. Het zwembad water wordt verwarmd met een warmtepomp. Zo put je gratis energie uit de natuur. De elektriciteit voor de verlichting van de tuin en het zwembad wordt volledig gegenereerd via een batterij zonnepanelen. Allebei goed voor mens en milieu. 

Het zwembad kan hier baden in allerlei kleuren, naargelang de gewenste sfeer van het moment. (links)
De halve maan van Philips verhuis je makkelijk mee van binnen naar het zwembad. (rechts)

Philippe De Wilde: “Als het luik van het zwembad opengaat, klikt automatisch het licht onder water aan. Wij gebruiken leds die het geheel in een warm licht hullen. Om groene elementen subtiel in de kijker te zetten en om te komen tot een stemmig totaalplaatje werken we rond het zwembad en in de tuin met halogeen: indirect licht en grondpots. Zo’n systeem met afstandsbediening waarbij je een kleurbad creëert, is echt wel een aanrader. Geef je een thematisch tuinfeest, dan kun je daar met de juiste lichtwaaier op inspelen.” 

Subtiele spots
Altijd leuk om een zwembad in te kaderen met sfeervol licht dat zich niet opdringt. Dan zit je goed met in de grond verzonken spots. Van Modular heb je de Grannos. De door leds verspreide lichtbundels geven geen warmte af, zodat op blote voeten lopen geen probleem vormt. Qua kleur heb je de keuze uit warm en koud wit. Al even subtiel en stijlvol is het model van hetzelfde merk luisterend naar de naam Qliv. Een compacte, krachtige en dimbare plafondspot die zich mooi laat integreren in de poolhouse of op het terras bij de pool. Spots die zorgen voor een zachte lichtbaken. Het design is functioneel en oogt discreet. Guy Leys (Modular): “Karakteristiek voor dit type spot zijn de diepliggende ledmodule, een kwalitatieve reflector en een subtiel opstaand randje. Hierdoor is verblinding uitgesloten en genereert deze armatuur een ‘stil’ licht. We hebben ook een zogenaamde floodversie in het gamma, en die zorgt voor een brede lichtstraal.”

Origineel design 
Moderne ontwerpers van lichtobjecten leven zich dezer dagen graag creatief uit met rotatiegegoten polyethyleen, ook PE of polyetheen genoemd, een honderd procent recycleerbare en weerbestendige kunststof. Qua speelsheid en lijnvoering zijn er met dit vernuftige materiaal geen grenzen aan de fantasie. Er bestaan modellen waar je de rand van het zwembad mee verfraait, maar evengoed kunnen het echte eyecatchers zijn in of op het water. Van Oluce komt de lamp ‘Pill-low’. Design: Francesco Rota. Maar is dit nu een lamp of een zitbank? Beide! Knap licht dat je een luchtig zitcomfort biedt. De basisvorm van deze lamp in polyethyleen werd immers bovenop bekleed met een weerbestendige en perfect wasbare stof. De overtrek komt op 1 157,30 en is beschikbaar in vier tinten: lichtblauw, wit, rood en groen. Het is een hip ontwerp met een huiselijke uitstraling dat door de rondingen ook nog bijzonder gezellig oogt. Het is een mobiel element dat je gebruikt met spaarlampen fluo E 27 van maximaal 25 Watt. Prijs: 1 346. Je kan deze oplichtende meubels verzetten naargelang de behoefte. Tover je ze liever om tot vaste elementen, omdat je bijvoorbeeld een oplichtende zithoek creëert bij het zwembad, dan bestaat er een hulpstuk om de ‘Pill-low’ vast te monteren. Prijs: 1 94,40. De bekabeling kan dan in de bestrating worden weggewerkt. 

Tip: de mobiele versie komt ook goed tot zijn recht in een poolhouse of oranjerie met zicht op pool. 

Knappe lamp van Oluce vermomd als meubel, luisterend naar de naam ‘Pill-low’. Een lage bank die zit als een kussen.

Blikvangers
Als je op zoek bent naar een unieke blikvanger voor bij het zwembad, dan zit je goed met de Javelot Macro, een creatie van Odile Decq, voor Luceplan. Verdeling: Modular. Twee lichtbronnen voeden de energievriendelijke maar efficiënte leds. Op een strakke pikkel ontwaar je als het ware een dansgebeuren. De ontwerpster laat drie ‘lansen’ asymmetrisch interfereren en brengt zo als het ware een choreografie in uitgesproken zwart/wit contrasten ten tonele onder de open hemel. Sommige lampen zijn heuse gebeeldhouwde of geboetseerde kunstwerken. Neem nu de recentste lamp uit de Faz-collectie van Vondom. Design: Ramón Esteve. Het resultaat lijkt wel gekristalliseerde kwarts en heeft daardoor een innige band met de natuur. Mineraal en minimalistisch gaan samen in dit lichtsculptuur. Opvallend hoe licht en schaduw dit kunstwerk steeds een andere, speelse en attractieve look geven. Uitgevoerd in polyethyleen en metaal dat al even duurzaam is. Bij Vibia vind je een buitenlamp geïnspireerd op een parasol. Het scherm bestaat uit geweven glasvezel en is verkrijgbaar in de kleuren wit, groen en oranje. De lamp is vlot verdraaibaar. Verkrijgbaar in een vaste uitvoering (Wind 4086). De Wind 4085 is zeer mobiel dankzij de wieltjes in de voet. Design: Jordi Vilardell. Richtprijs voor vast model: 1 3.540.

Dansende lampen 
En wat dacht je van dobberende buffetlampen in je zwembad? Een product van Metalarte. Het zijn als het ware boeien, zoals men gebruikt op zee, die zachtjes meegaan met de deining maar altijd weer balancerend hun evenwicht terug vinden. Het resultaat is een magisch lichtspel. Waterproof heeft men dit armatuur gedoopt. Dit hebbeding is inderdaad volledig waterbestendig. De lampen worden gemaakt uit rotatiegegoten polyethyleen. Binnenin zit een herlaadbare batterij die tot vier uur voor onafgebroken licht zorgt. Design: Héctor Serrano. Prijs: 1 260. Met de lampen uit de collectie Campanone, van het exclusieve label ModoLuce, kun je sfeer creëren in de breedste zin van het woord. Zo zijn er hanglampen maar ook een verlichte poef en een dito koffietafel. Met de staande lampen decoreer je de zwembadrand. 

Tip: je kunt je een soort van zwembanden aanschaffen. Dankzij die speciale accessoires laat je dan de lampen in het zwembad drijven. Prijzen: vanaf 1 630. Dit zijn ook weer lampen die je evengoed in je interieur kunt gebruiken. 
Tip: door de rappel van elementen in huis en exterieur ontstaat er harmonie en werk je tegelijk verruimend, je trekt binnen door naar buiten en vice versa.

De tuin als woonkamer, met dobberende buffetlampen van Metalarte in het zwembad. Origineel!   (links)

Het is trendy om buiten een heus salon in te richten. Van Royal Botania is deze weerbestendige huiskamerlamp die ook beeldig staat bij het zwembad in de tuin.  (rechts)

Oplichtende klinker
Een gloednieuw en interessant product van Belgische makelij is de led brick. Deze lichtgevende klinker laat zich graag verwerken in de loopstrook rond het zwembad. Of je kunt de klinker los op de rand plaatsen. Leuk idee voor de zwemvijver: laat er enkele zinken naar de bodem. 

“De led brick is compleet water- en luchtdicht en er treedt geen oxidatie op”, stelt Willy Blocken van Isola. Deze klinker bestaat uit polycarbonaat en is bijgevolg uiterst stootvast en onbreekbaar, zelfs zodanig dat verwerken in opritten mogelijk is. Je kan ook de lijn doortrekken en de klinkers als stijlvolle touch hernemen in tuinmuren of de gevel.“

De geïntegreerde zonnecel zorgt ervoor dat de klinker ’s avonds en ’s nachts licht afgeeft. Een uurtje zon of acht uur schaduw, en de interne batterij voorziet de leds in de klinker van voldoende stroom voor de komende vijftien uur. Verkrijgbaar in verschillende formaten: van cilindervormige stenen met een diameter van 10 cm tot tegels van 20 x 20 cm. Maatwerk mogelijk. Naargelang het formaat bevat de klinker 6 tot 24 leds. Deze lichtgevende klinkers kosten zo’n 1 100  het stuk. Rond een zwembad of zwemvijver heeft dit curieuze item een dubbele functie: sfeerschepping en veiligheid verbeteren.

Luieren bij het bad
Je tuin inrichten als een ‘buitenkamer’ om zoveel mogelijk te leven in en te proeven van het gezonde buitenleven, is werkelijk het summum van onthaasten. Een salon bij het zwembad is ideaal. Je ploft er in neer met een goed boek of kunt er uitpuffen na het intensief baantjestrekken. Bij valavond komt een schattige lamp van pas. Wat denk je van dit model 60T van Royal Botania? Prijs: 1 850. Dit lijkt wel een staande lamp weggeplukt uit een interieur met retro karakter. De solide voet is gemaakt uit graniet. De boog in geëlektropolijst roestvrij staal mondt vlot uit in een kunststoflampenkap. Goed om weten: deze lamp draait volledig om haar as. Handig! Van 
Philips is de lamp in de vorm van een halve maan. Prijs: 
1 74,95, inclusief spaarlamp en snoer van drie meter. Mobiliteit troef, zeker als je her en der veel stopcontacten hebt. Anders hou je een extra verlengkabel bij de hand. Dit is ook een hebbeding dat je makkelijk mee van de oranjerie naar de terrastafel verhuist. Wil je nog wat nakaarten na de maaltijd op de rand van het zwembad, dan neem je de lamp gewoon mee. Binnen en buiten vloeien steeds meer in elkaar over dezer dagen. De lichtcreaties voor het zwembad kaderen perfect in deze trend. De tuin als huiskamer om in te leven doorheen de seizoenen, en met leutig zwemplezier erbovenop. Wat wil een mens nog meer. 

Info 
ClimaWorld: www.climaworld.be
ClimaWorld Nederland: www.climaworld.nl 
Philippe De Wilde: www.philippedewilde.be 
Oluce: www.oluce.com 
Luceplan Belgium: 051/26.56.56 
Vondom: www.vondom.com
Isola: www.isola.be
Vibia: www.vibia.es
Metalarte: www.metalarte.com 
ModoLuce: www.modoluce.com
Philips: www.philips.com 
Royal Botania: www.royalbotania.com
Modular: www.supermodular.com