Baden en schaatsen in het Antwerpse Kattendijkdok

In de zomer kan je er zwemmen, in de winter begeef je je er op glad ijs. Letterlijk welteverstaan, want het zwembad verandert dan in een heuse ijspiste. En voor wie niet van zwemmen of schaatsen houdt: je kan er ook het hele jaar door lekker relaxen op een totale terrasoppervlakte van ruim 750 m2. Waar? Op de Badboot in Antwerpen!

De Badboot is de winnaar van de wedstrijd van Stad Antwerpen om een schip te bouwen van 120 m lang met daarin een drijvend zwembad, zodat je het gevoel hebt in de omringende dokken te zwemmen. Met deze lengte is de Antwerpse Badboot vele malen groter dan de twee andere Europese drijvende openluchtzwembaden in Berlijn en Kopenhagen. 

Strak en minimalistisch 

Behalve kleiner van formaat, zagen de bestaande drijvende zwembaden er uit als duwbakken. Dat wilde men in Antwerpen koste wat kost vermijden. De Badboot werd daarom een strak, minimalistisch ontwerp. Het gaat naadloos over in de omringende dokken en is behalve bijzonder ecologisch verantwoord ook nog eens verplaatsbaar. De Badboot kan dus ook nog ergens anders opduiken. Het grootste pluspunt is evenwel dat de Badboot het hele jaar door geopend is. 

Vrijetijds- en evenementenplatform

Je kan er zomer en winter terecht om te zwemmen, te schaatsen, rustig te eten in het restaurant of om er te genieten van een drankje in de wel heel bijzondere cocktailbar. Het zwembad geeft je helemaal het gevoel in de dokken te zwemmen. Het is het derde openluchtzwembad in Antwerpen. Het grote bad meet 30 m bij 10 m, het kinderbad is 10 m bij 10 m. Je kan er zwemmen van mei tot oktober. Van half november tot februari wordt er een ijsbaan bovenop het zwembad gelegd. Met een oppervlakte van 400 m² verandert het hiermee in de grootste drijvende ijspiste ter wereld. En schaatsen op het spiegelgladde ijs, dat maar net 60 cm boven het dokwater uitsteekt, is ook een unieke ervaring. Een andere is dan weer een wedstrijdje curling op het ijs als jaarlijks familie- of bedrijfsuitje. De Badboot is immers ook een perfecte locatie voor bedrijfsfeesten, teambuildings, privé-evenementen, seminaries of productlanceringen. Hiervoor zijn er een feestzaal en een groot terras dat tijdens de wintermaanden overdekt wordt met een tent.

Duurzaam

De Badboot is ook bijzonder milieuvriendelijk. Dankzij het gebruik van de allernieuwste technologieën wordt comfort gecombineerd met ecologie. In de zomer wordt elke avond de stop getrokken uit het overloopzwembad. Het water komt dan terecht in een geïsoleerde ruimte waar het warm blijft. Hierdoor wordt heel wat energie bespaard. En wel heel bijzonder is het rietveld van 190 m2. De vele wiegende rietstengels zien er prachtig uit, vooral ’s nachts wanneer de – energiebesparende - ledverlichting brandt. Maar bovenal zorgt het riet voor de zuivering van het zwembad- en afvalwater. Met het rietveld bij de Badboot kan dagelijks ongeveer 35 m³ zwembad- en afvalwater worden gezuiverd. 

De Badboot is vele malen groter dan soortgelijke initiatieven in Berlijn en Kopenhagen.

Badboot data
- 120 m lang
- 450 ton Antwerps staal
- Totale oppervlakte: 1.200 m²
- Totale terrasoppervlakte: 750 m²
- Openluchtzwembad: 30 m x 10 m
- Kinderbad: 10 m x 10 m 
- Ruimte voor 600 gasten
- IJspiste: 400 m², biedt plaats aan 120 schaatsers
- Twee evenementenzalen
- Restaurant annex loungeterras

Partners Badboot
- Architect Pieter Peerlings van Sculp(IT) Architecten, Silvia Mertens
- Scheepsbouwer HSS
- Philip De Prest, mede-eigenaar en zaakvoerder van V-Zit bvba
- Zwembadtechnieken S&R
- Stad Antwerpen
- ING